Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

13. 06. 2022. 15:57 >> 06:29
2

IMENOVANJA VIJEĆA

Koordinatori sektora bezbjednosti Konjević i Sekulović

Vijeće za nacionalnu bezbjednost imenovalo je danas potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića za koordinatora rada Biroa za operativnu koordinaciju (BOK). Savjetnik premijera za unutrašnju politiku i politički sistem Sergej Sekulović imenovan je za koordinatora za izradu i primjenu Nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, održalo je danas prvu sjednicu, na kojoj su usvojeni nacionalni prioriteti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala za period 2022 – 2025, izabrani koordinatori rada Biroa za operativnu koordinaciju i koordinator za izradu i primjenu Nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Vijeće je zadužilo Sekulovića da u narednom periodu, koordinira finalizacijom dokumenta, ali i bude koordinator primjene Nacionalne strategije, nakon usvajanja pomenute na sjednici Vlade.

Vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović i Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović upoznali su Vijeće sa osnovnim problemima u funkcionisanju rada Tužilaštva. U tom smislu, Vijeće je zaključilo da iskazuje punu podršku Vrhovnom državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu, kao i cijeloj tužilačkoj organizaciji, da bez izuzetka nastave borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na sjednici članovi Vijeća upoznati su sa stanjem i problematikom u odnosu na uslove rada i na
druga pitanja koja su od značaja za rad Vrhovnog državnog tužilaštva, Specijalnog državnog tužilaštva i drugih tužilaštava, a posebno u kontekstu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Na sjednici Vijeća izmijenjen je član Poslovnika o radu Vijeća za nacionalnu bezbjednost u dijelu koji se odnosi na tajnost materijala, odluka i sjednica Vijeća, a koji je bio u suprotnosti sa Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore.

Taj član je propisivao da sve što se tiče Vijeća bude označeno najvećim stepenom tajnosti, suprotno od drugog člana poslovnika koji je dozvoljavao da se javnost upozna o radu Vijeća putem saopštenja.

Sjednici su, pored predsjedavajućeg Vijeća premijera Abazovića i sekretarke Vijeća Jelene Maraš, prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova i Mevludin Nuhodžić zamjenik
predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

"Sa današnje sjednice Vijeća opravdano su izostali Savo Kentera, vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Milan Knežević, predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.
Sjednici su, osim redovnih članova, prisustvovali i vršiteljka dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maja Jovanović, Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, ministar bez portfelja Zoran Miljanić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin", navode u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније