Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

14. 06. 2022. 15:20 >> 15:29

ŠĆEPANOVIĆ ISTAKLA

U prošloj godini prikupljene rekordne zalihe krvi

U Crnoj Gori je, tokom prošle godine, prikupljen rekordan nivo nacionalnih zaliha krvi, navela je direktorica Zavoda za transfuziju krvi Tamara Šćepanović.

Ona je, na svečanosti povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, navela da je Crna Gora, kao društvo, položila ispit iz solidarnosti kada je bilo najteže.

“To potvrđuje podatak da je tokom prošle godine, tokom najjačeg udara koronavirusa, bez obzira na broj inficiranih i njihovih kontakata, prikupljen rekordan nivo nacionalnih zaliha krvi”, kazala je Šćepanović.

Ona je rekla da ovogodišnji slogan Svjetskog dana doborovoljnih davalaca krvi, koji kaže da je darivanje krvi čin solidarnosti, baca sasvim novo svjetlo na dobrovoljno davalaštvo krvi uopšte.

“Imajući u vidu da smo svjedočili jednoj od najvećih zdravstvenih kriza savremenog doba, tokom koje su transfuziološki centri širom svijeta manje ili više uspješno pokušavali da održe nacionalne zalihe krvi stabilnim, statistički podaci za Crnu Goru za prošlu godinu potvrđuju da smo kao društvo položili ispit iz solidarnosti”, navela je Šćepanović.

Ona je kazala da je rekord u prikupljenim jedinicama krvi ostvaren uprkos tome što je cijele godine na snazi bilo proglašenje epidemije i što je značajan broj dobrovoljnih davalaca bio inficiran ili je bio u kontaktu sa inficiranom osobom, pa u tim periodima nijesu bili podesni za doniranje krvi.

“U prošloj godini zabilježen je najveći nivo davalaštva krvi u Crnoj Gori do sada i iznosio je 3,3 odsto“, naglasila je Šćepanović.

Ona je rekla da je organizovano 269 akcija, što je za oko trećinu više u odnosu na 2020. godinu.

Prema riječima Šćepanović, rezultati u prvih pet mjeseci ove godine su izuzetno ohrabrujući, dodajući da je u tom periodu prikupljeno oko hiljadu jedinica krvi više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Ako uzmemo u obzir činjenicu da se najveći broj jedinica krvi prikupi u najrazvijenijim zemljama svijeta, naši podaci daju nam za pravo da budemo optimistični u pogledu skorog priključenja naše zemlje savremenom svijetu na polju dobrovoljnog davalaštva krvi“, istakla je Šćepanović.

Ona je kazala da su zajedništvo i solidarnost potrebni da bi se ostvario cilj da davalaštvo bude 100 odsto dobrovoljno i nenamjensko, kako i dostigle preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za nivo davalaštva od četiri odsto od ukupnog broja stanovnika.

„Ostvarenje tih ciljeva je naš zajednički interes jer moramo biti svjesni da smo svi mi potencijalni primaoci krvi i da je velika vjerovatnoća da će svakome od nas barem jednom u životu zatrebati krv u liječenju“, napomenula je Šćepanović.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Ivana Živković, ističući značaj dobrovoljnog davalaštva, napomenula je da je krv lijek koji ne može da se proizvede, već ga jedino čovjek čovjeku daje.

„Zato svi moramo slijediti primjer naših humanista, jer jedino ako svi budemo odgovorni, ovog lijeka nikad neće nedostajati”, rekla je Živković.

Ona je kazala da Ministarstvo zdravlja ulaže dodatne napore da, u saradnji da institucijama koje se bave tom djelatnošću, doprinese razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, čiji je konačni cilj obezbjeđivanje dovoljnih količina sigurne i bezbjedne krvi, za redovne i vanredne potrebe.

Prema riječima Živković, neophodno je dalje plansko i kontinuirano sprovođenje vaspitno-motivacionog rada i edukacije stanovništva o značaju dobrovoljnog davanja krvi u cilju postizanja preporuka SZO.

„Od broja prikupljenih jedinica u Crnoj Gori, 60 odsto su namjenske donacije iz redova porodičnih davalaca, a 40 odsto su nenamjenske donacije od strane dobrovoljnih davalaca krvi“, navela je Živković.

Ona je dodala da je prioritet Ministarstva zdravlja u narednom periodu podizanje nivoa dobrovoljnog davalaštva, kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne krvi.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović je istakla da ih brine što dostupnost univerzalnoj krvi nije univerzalna na globalnom nivou.

„Ovaj dan je uvijek prilika da naglasimo je ulaganje u promociju dobrovoljnog davalaštva, zapravo ulaganja u održivi sistem transfuzije i ulaganje u unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite kao jednog od strateških prioriteta Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore na putu ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite“, rekla je Brajović.

Kako je saopšteno iz Zavoda za transfuziju krvi, na svečanosti su uručena priznanja organizacijama i pojedincima koji su se istakli u dobrovoljnom davalaštvu tokom prošle godine.

Priznanje za najuspješnije organizovanu akciju u prošloj godini uručeno je Crvenom krstu Nikšić, nevladinoj organizaciji (NVO) Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Radivoje Pima, NVO Srpska nit, Klubu dobrovoljnih davalaca krvi Danilovgrad, udruženju dobrovoljnih davalaca krvi Sveti novomučenici momišićki i klub dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava.

Priznanja višestrukom davaocu krvi dobili su Vesko Mitrović, Hajrudin Pučić, Predrag Đekić, Jovica Dašić, Dejan Janić, Zoran Rakočević i Pavle Kasom.

Kompanija ICT CORTEX i Vojska Crne Gore takođe su dobitnici priznanja.

Mirko Mirković i Stefan Jelušić dobitnici su Priznanja za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi, a Radio Televizija Crne Gore Priznanja za medijsku promociju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније