Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

16. 06. 2022. 16:13   >>  16:12

SA PLANTAŽA RUDNIKA UGLJA

Obavljena probna destilacija ljekovitog timijana

U Rudniku uglja AD Pljevlja, danas je u sklopu aktivnosti Službe za agrotehničku i biološku rekultivaciju zemljišta, izvršena probna destilacija ljekovite biljke timijan, dok će za desetak dana biti izvršena probna destilacija ljekovite biljke miloduh, a potom i lavande.

Kako navode u Rudniku, firma "Solar mont" DOO Gradiška izvršila je montažu destilatora koji je izgrađen po najsavremenijim standardima kapaciteta 500 litara.

"Proces destilacije i obuku za upotrebu destilatora izvršio je Slaboljub Tasić, magistar farmacije, dok je pregled biljaka na terenu i obuku ljudi koji će realizovati prvu žetvu realizovao prof. dr Aleksandar Leposavić sa Instituta za voćarstvo Čačak. Dobijeni finalni proizvod, tj. eterično ulje, biće poslano na detaljno hemijsko ispitivanje na osnovu koga će se utvrditi kvalitet i kvantitet ove proizvodnje.
Riječ je o prvoj destilaciji ovog tipa u našoj opštini, gdje se vrši destilacija sirove mase ljekovitog bilja", objašnjavaju u saopštenju.

Izvršni direktor kompanije Milan Lekić, istakao je da je proces rekultivacije zemljišta zakonska obaveza kompanije i da se, za razliku od prethodnih godina, kada se sijala isključivo travno-djetelinska smješa, ovoga puta Rudnik uglja odlučio na formiranje plantaža ljekovitog bilja.

"Agrotehnička i biološka rekultivacija koju trenutno sprovodimo je, mogu slobodno da kažem, pionirski poduhvat na koji smo, kao kompanija, izuzetno ponosni. Istina, tokom 1980-ih godina vršeni su određeni eksperimentalni zasadi ljekovitog bilja i određenih žitarica na rekultivisanim površinama u Borovici i Potrlici, ali sa daleko manjim kapacitetima i očekivanjima. Danas, Rudnik uglja je, vođen idejom o postepenoj diversifikaciji djelatnosti i, ne želeći da se prepusti stihiji vremena i određenim negativnim trendovima po našu kompaniju, odlučio da, kroz mnoge projekte, dočeka spremnim tzv. pravednu tranziciju. Podsjetiću javnost da smo kao kompanija, upravo vođeni tim ciljevima, napravili odlučne iskorake prema Vladi Crne Gore po pitanju otvaranja fabrike za proizvodnju cementa. Plantaže ljekovitog bilja su, isto tako, dio jednog šireg projekta u koji smo ušli, a koji ima za cilj nova radna mjesta i postepenu diversifikaciju djelatnosti. U tom pravcu smo formirali i Službu za agrotehničku i biološku rekultivaciju, napravili eksperimentalne zasade ljekovitog bilja, ojačali profesionalne kapacitete, nabavili neophodnu mehanizaciju, od koje posebno izdvajamo nabavku traktora čuvenog proizvođača McCormick, jačine 300 ks. Riječ je o jedinstvenom primjerku u Crnoj Gori i jednoj od najsavremenijih mašina koja posjeduje najsavremeniju opremu i mnoge neophodne priključke", kazao je Lekić.

Namjera je, kako je kazao, da nakon sprovedene naučne analize i potvrde o ispunjenim standardima dobijenih proizvoda, Rudnik dodatno proširi i jača kapacitete proizvodnje.

"Na našim površinama zasijali smo i određene biljne kulture poput krompira, graška, pasulja, koje ćemo plasirati na tržište, dok ćemo određeni dio pokloniti Narodnoj kuhinji, Crvenom krstu i ostalim humanitarnim organizacijama", poručio je Lekić.

Kako je istakao, u međuvremenu, Rudnik uglja bilježi odlične rezultate na proizvodnji uglja i otkrivke, plasira ugalj na druga tržišta i vodi računa o misiji društveno-odgovornog poslovanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније