Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 06. 2022. 07:33   >>  07:30 1

MEĐUNARODNI DAN IZBJEGLICA

Svaka osoba koja je prisiljena da bježi zaslužuje zaštitu

Niko nije izbjeglica po sopstvenom izboru i svaka osoba koja je prisiljena da bježi zaslužuje zaštitu, poručeno je na konferenciji povodom Međunarodnog dana izbjeglica. Ujedinjene nacije upozorile su na alarmantne brojke usljed globalnih dešavanja, a predsjednik Milo Đukanovic poručio da će Crna Gora ostati sigurno utočište za sve prognane Ukrajince.

Bježeći od ratom zahvaćene zemlje, Tatjana Strekun je s djecom potražila utočište u Crnoj Gori. Trenutno su u Bijelom Polju, dok su suprug i njeni roditelji morali da ostanu Ukrajini.

“Veoma je tužno i teško što smo morali da napustimo rodbinu, dom. Nijesmo mogli ni da zamislimo da ćemo doći do toga da postanemo izbjeglice, teško je razmišljati o tome. Nažalost, to je stvarnost”, kazala je Tatjana.

Da je stvarnost surova potvrđuju brojke - globalna dešavanja u 2022. dovela su do raseljavanja više od 100 miliona ljudi, čulo se na konferenciji organizovanoj povodom Svjetskog dana izbjeglica.

“Ova alarmantna brojka mora da posluži kao poziv za buđenje svima nama da riješimo i spšriječimo oružane sukobe i okončamo progone i druga kršenja ljudskih prava koji tjeraju nevine ljude iz svojih domova”, istakao šef predsjedništva UNHCR-a u Crnoj Gori, Žan Iv Bušardi.

U Ujedinjenim nacijama poručuju da je Crna Gora taj zadatak ispunila. Od izbijanja rata do danas, kroz teritoriju Crne Gore ukupno je prošlo 24 hiljade Ukrajinaca i Ukrajinki, a 8 hiljada i 400 našlo je privremeno utočište.

“Crna Gora na ovaj način nije pokazala samo harmonizovanost s politikom EU ona je na taj način pokazala da je to uvođenje sankcija prema Rusiji otvaranje vrata svima koji su u potrebi koji su bježali iz svojih domova”, istakla je Jovana Marović, ministarka evropskih poslova.

Time je, kažu u Vladi, Crna Gora pokazala da je već 30 godina primjer ne samo u regionu već i u Evropi kao država koja njeguje politiku otvorenih vrata.

Ana Popović, TVCG. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније