Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 07. 2022. 14:33 >> 06:53
1

ISTRAŽIVANJE DAMAR AGENCIJE

Veće povjerenje u RTCG, građani uočili pozitivnu promjenu

Kod skoro polovine građana Crne Gore, nacionalni Javni servis – Radio Televizija Crne Gore (RTCG) je sinonim za pojam „televizija“, oko 27% građana prati RTCG na dnevnom nivou, dok u poređenju sa drugim TV stanicama, RTCG je po svim parametrima druga po učestalosti gledanosti na prostoru Crne Gore. U odnosu na 2020. godinu, veliki broj građana je uočio pozitivnu promjenu na RTCG 1, statistički je poraslo povjerenje u informativni program RTCG, dok 16% ispitanika danas gleda RTCG više nego prije godinu dana. Ovo su neki od ključnih nalaza Istraživanja snage brenda RTCG, koje je naručila Misija OEBS-a u Crnoj Gori, sprovela agencija Damar, a koje je predstavljeno danas u Podgorici.

Istraživanje je sprovedeno u junu na uzorku od 1.015 građana. Njegov cilj je mjerenje svijesti o brendu RTCG i percepcije javnosti o njegovim programima, kako bi se podržala strategija razvoja RTCG.

„RTCG1 je prepoznata kao stanica sa dugom tradicijom, koja ima program konstantnog kvaliteta i TV stanica koja postaje sve bolja i bolja. Građani smatraju da je jutarnji, dokumentarni, naučno obrazovni, kulturni i sportski program ono najbolje što RTCG može da ponudi. S druge strane, građani nisu zadovoljni kvalitetom zabavnog programa na RTCG1“, kazao je Miloš Vukanović iz agencije Damar.

Nakon prezentacije, šefica Misije Dominik Vag kazala je da javni servisi u svakom demokratskom društvu igraju važnu ulogu u javnom interesu, kako bi odražavali društvo, njegovu kulturu i raznolikost, samostalno informisali i istraživali, pridržavajući se etičkih standarde novinarstva, ali i da obrazuju. „Nalazi istraživanja treba da pruže informacije o tome šta treba promijeniti da bi se ispunila očekivanja publike, postigli najviši profesionalni standardi i bili prepoznatljiviji“, kazala je ambasadorka Vag, nakon predstavljanja Izvještaja.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je da najnoviji rezultati istraživanja ohrabruju i motivišu.

„Uporedni podaci za 2020. godinu pokazuju da je povjerenje u RTCG poraslo za 6%, a u tačnost i objektivnost naših informacija vjeruje 41% građana i građanki, za 9% više. Televiziju Crne Gore 37% anketiranih prepoznaje kao medij koji promoviše pravi duh građana, sa trendom rasta od 9%“, kazao je Raonić, dodajući da je njihova cilj da obezbijede kontinuitet uspjeha i rastućeg povjerenja koje ljudi imaju u Javni servis.

Rezultati istraživanja će podržati razvoj i implementaciju Komunikacione strategije i Akcionog plana RTCG i mapirati oblasti za unaprjeđenje.

Nakon šest mjeseci biće sproveden drugi krug ispitivanja javnog mnjenja kako bi se vidjelo kako su promjene uticale na javnost i da li su zadovoljile potrebe i očekivanja RTCG.

Istraživanje u cjelosti možete pogledati u nastavku: 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније