Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

07. 07. 2022. 11:57   >>  11:55

PORUČIO MAŠKOVIĆ

"Udruženim snagama možemo sačuvati naše more"

Samo udruženim snagama možemo da sačuvamo prirodna bogatstva koja dijelimo, i da Crna Gora, kao država koja je ekološka po svom ustavnom opredjeljenju, da svoj doprinos zaštiti morskih i priobalnih područja kao jednom od glavnih ciljeva Strategije EU za Jadransko-jonski region EUSAIR, poručio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova, Aleksandar Mašković na promociji Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori u Ulcinju, navodi se u saopštenju Generalnog sekreterijata Vlade Crne Gore.

"Neophodnost zaštite svojih prirodnih resursa, očuvanja biodiverziteta i uspostavljanje kontrole u razvoju našeg morskog i priobalnog područja, ne samo da je u skladu sa ekološkim opredjeljenjem Crne Gore, nego i vizijom razvoja Evropske unije koja je istaknuta kroz Zeleni sporazum (Green Deal), a ujedno je i jedan od zahtjeva Zajedničke pozicije EU za poglavlje 27 – Životna sredina“, kazao je Mašković.

On je, na događaju koji je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ukazao da predstoje još važniji koraci u ovom procesu, kao što su donošenje plana za upravljanje zaštićenim morskim područjima, i pozvao institucije, na državnom i lokalnom nivou, da iskorisite mogućnosti finansiranja koje EU pruža kroz fondove tokom finansijske perspektive 2021-2027, imajući u vidu da je pitanje životne sredine jedan od glavnih prioriteta koje je Evropska unija odredila za finansiranje u narednom sedmogodišnjem periodu.

“Izražavam apsolutnu spremnost da zajednički radimo na svim budućim projektima i politikama od regionalnog značaja koji doprinose boljem povezivanju i pristupanju EU, sa čvrstim uvjerenjem da će i naš današnji skup dodatno ojačati do sada ostvarene rezultate“, zaključio je Mašković, navodi se u saopštenju Sektora za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Zorica Krsmanović saopštila je da je veoma ponosna što je Crna Gora dobila tri morska zaštićena područja tokom prethodne godine i to parkove prirode Platamuni, Katič i Stari Ulcinj. “Ovo predstavlja uspjeh, prije svega, svih nas u Crnoj Gori, a onda i u kontekstu naših pregovora sa EU u okviru Poglavlja 27, ali i drugih globalnih konvencija i inicijativa, zbog čega smo i pohvaljeni od strane Evropske komisije u prethodnom izvještajnom periodu. Međutim, pred nama su i dalje brojni izazovi, posebno u dijelu uspostavljanja dobrog upravljanja ovim područjima”, poručila je Krsmanović.

Napomenula je da su ova područja značajna i u kontekstu oblasti planiranja prostora, kao važna za određivanje pogodnosti za razvoj, odnosno održivi razvoj i održive aktivnosti.

“Neophodno je da pomenem da ovu uspješnu priču, kao i kompleksan posao koji predstoji, dijelimo sa kolegama iz Morskog dobra, upravljačem morskim parkovima prirode, Institutom za biologiju mora, Agencijom za zaštitu životne sredine, primorskim opštinama, nevladinim i civilnim sektorom, a prije svega s ribarima i lokalnim stanovništvom koji žive na ovim područjima i koji su naši glavni saveznici u njihovoj zaštiti”, dodala je državna sekretarka MEPPU-a.

Poručila je da film ukazuje na potrebu adekvatne zaštite našeg mora, na ljepote, vrijednosti i prirodna bogatstva naših morskih parkova prirode, dok je upravo u području Stari Ulcinj prikazano i sve ono što negativno utiče na našu prirodu, kroz lokalne priče i poruke ljudi koji žive na tom području, s vizijom da se ponovo uspostavi prirodna ravnoteža kroz doprinos svih nas njenoj zaštiti.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari kazao je da Stari Ulcinj za Ulcinjane nema samo biodiverzitetsku važnost, već i onu kulturološku, identitetsku i istorijsku.

„Zvaničnom zaštitom je dodatno istaknuta njegova važnost, zbog čega će ova divna mediteranska zona biti dodatno popularizovana romantičnim pričama i legendama o Ulcinju, i time zaslužiti pažnju koja joj pripada. Ovim je Ulcinj dobio novu turističku destinaciju koja je sada dio mape zaštićenih područja Evrope i svijeta“, poručio je Bajraktari i dodao da mu je drago što na događaju vidi ribare i članove udruženja ribara iz Ulcinja i činjenica da su oni od početka bili uključeni.

On je dodao da su zaštićena područja i zaštita prirode jako važna za gradsku administraciju na čijem je čelu.

„Za manje od mjesec dana od kada sam predsjednik Opštine, jedan od prvih projekata bio je odblokiranje procesa formiranja preduzeća za upravljanje Parkom prirode „Ulcinjska solana“, koji će biti okončan do kraja ljeta. Time biće okončan višegodišnji mukotrpni posao zaštite Solane“, istakao je Bajraktari.

Pristuni su imali priliku i da pogledaju promotivni film o zaštićenim morskih područjima u Crnoj Gori, ali i da čuju iskustva protagoniste filma, ribara i pjesnika Marka Borovića. O značaju i uticaju progašenja zaštićenog morskog područja Stari Ulcinj govorio je i predsjednik Udruženja ribara, Ivo Knežević.

Okupljanje je upotpunjeno i modnom revijom inspirisanom ekologijom „Ekologija i kreativnost“, gdje su predstavljene kreacije dizajnerke Kristine Kestner inspirisane morem.

Događaj u Ulcinju je organizovan uz podršku strateškog projekta „Jedinica za podršku – Podrška upravljanju Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) – Facility Point“, u okviru kojeg je i urađen promotivni film.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније