Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

15. 07. 2022. 09:49   >>  09:51 1

TUŽILAČKI SAVJET

"Funkcioneri da se uzdrže od prijetnji tužiocima"

Tužilački savjet poziva visoke javne funkcionere i političare da se uzdrže od javnih istupa koji imaju prizvuk poziva državnim tužiocima da donesu ili ne donesu određenu odluku u okviru svojih ovlašćenja.

Iz TS-a su reagovali nakon izjave predsjednika Mila Đukanovića koji je u intervjuu na TVCG kazao da će tužioci morati da odgovaraju ukoliko sud oslobodi uhapšene u slučaju Plantaže.

Kako se navodi u saopštenju Tužilačkog savjeta, visoki javni funkcioneri, a naročito oni čija je formalna i politička moć najveća, imaju posebnu odgovornost da ohrabre državne tužioce na zakonito i efikasno postupanje, umjesto prijetnji da će ”odgovarati” i da im donošenje određene odluke “neće biti zaboravljeno“.

“Tužilački savjet poziva političare da rezultate državnih tužilaca ne pripisuje u sopstvene zasluge, jer na taj način posredno urušavaju integritet državnih tužilaca i državnog tužilaštva”, kazali su iz TS-a. 

Tužilački savjet ukazuje da je pravo tužioca da traži da se odredi pritvor kao krajnja mjera obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, ali je i njegovo nezavisno, profesionalno pravo da donosi i druge odluke u krivičnim predmetima u cilju ispunjenja svojih zakonskih nadležnosti, uz obavezu da u takvim predmetima postupa blagovremeno i efikasno.

”Tužilački savjet poziva sve društvene i političke subjekte da bez izuzetka poštuju pretpostavku nevinosti, ali i da ne traže i zahtijevaju privilegije za bilo koje lice po bilo kojem osnovu”, kazali su iz tog Savjeta.

Tužilački savjet ohrabruje državne tužioce da zakonito i efikasno, bez obzira na različite stavove, mišljenja i poruke koja se iznose u javnosti, nastave da unapređuju rezultate u gonjenju počinilaca krivičnih djela, naročito u oblasti korupcije i organizovanog kriminala.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније