Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

20. 07. 2022. 11:02 >> 11:00

TIMONIJE - ŠĆEPANOVIĆ

Intenzivirati međuuniverzitetsku i saradnju naučnih zajednica

Ambasada Francuske spremna je da podrži međuuniverzitetsku i saradnju naučnih institucija iz Crne Gore i te države, konkretnim projektima mobilnosti istraživača i svim drugim aktivnostima, poručio je francuski ambasador u Podgorici Kristijan Timonije.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja saopšteno je da se resorna ministarka Biljana Šćepanović susrela sa Timonijeom i delegacijom Univerziteta Azurna obala, koju je predvodio rektor Žeanik Brisvolter.

Kako su naveli, ukazano je na potrebu što skorijeg potpisivanja sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji između dvije vlade, kako bi se omogućila intenzivna saradnja naučnih zajednica Crne Gore i Francuske i realizacija zajedničkih bilateralnih projekata.

Sporazum bi, kako su dodali iz Ministarstva, omogućio organizaciju zajedničkih simpozijuma, seminara, sastanaka i konferencija, razmjenu naučne literature, zajedničko korištenje istraživačke opreme, a time i zajedničko učešće u međunarodnim, regionalnim i inicijativama i projektima Evropske unije (EU).

„Timonije je ukazao na spremnost Ambasade Francuske da u potpunosti podrži kako međuuniverzitetsku, tako i saradnju naučnih institucija iz dvije zemlje, konkretnim projektima mobilnosti istraživača, kao i svim drugim aktivnostima koje vode unapređenju bilateralne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Šćepanović je, kako se navodi, opisala aktivnosti i prioritete Ministarstva.

Ona je istakla da Ministarstvo u svom portfoliju, pored nauke i istraživanja, ima i inovacije, što je posebno značajno, imajući u vidu ne samo nacionalnu, već i EU agendu za te oblasti.

Brisvolter je istakao važnost Univerziteta Azurna obala, jednog od devet univerziteta u Francuskoj sa oznakom izvrsnosti.

On je naveo da Univerzitet ima 35 hiljada studenata i više od pet hiljada istraživača i da je rad posebno fokusiran na sinergiju nauke, inovacija i obrazovanja, kao nerazdvojnih segmenata uspješne komercijalizacije znanja.

Brisvolter je ukazao na mogućnosti buduće saradnje sa crnogorskim naučnim institucijama u zajednički definisanim prioritetnim oblastima saradnje, nadovezujući se na već započete zajedničke projekte i aktivnosti sa Univerzitetom Crne Gore.

„Obostrano je konstatovano da započetu saradnju treba unapređivati u svim tim oblastima, a posebno kroz prioritetne oblasti Strategije pametne specijalizacije, koju je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila još 2019. godine“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније