Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G. [ Mina ]

21. 07. 2022. 15:32 >> 15:30

UNIVERZITET CRNE GORE

Neophodna velika ulaganja u nauku i umjetnost

Za bolje pozicioniranje Univerziteta Crne Gore (UCG) u evropskom prostoru visokog obrazovanja i u svjetskoj akademskoj zajednici u oblasti nauke i umjetnosti neophodna su velika finansijska ulaganja.

To je ocijenjeno na sastanku rektora UCG Vladimira Božovića i članova novoformiranog Odbora za strateško planiranje razvoja nauke i umjetnosti, na čelu sa predsjednikom Ljubišom Stankovićem.

“UCG sa budžetskim sredstvima nešto većim od 25 miliona EUR, u znatno je nepovoljnijem položaju u odnosu na regionalne univerzitete, poput Univerziteta u Ljubljani sa više od 300 miliona EUR ili Univerziteta u Splitu, sa oko 60 miliona”, kaže se u saopštenju UCG-a.

Na sastanku je ukazano i da je potrebna uporedna analiza koja bi se zasnivala na parametrima opterećenja, kao što su broj nastavnika ili broj administrativnog osoblja po studentu, finansiranje po studentu i slično.

Božović je, kako je saopšteno, istakao važnost ulaganja u naučno-umjetnički razvoj UCG.

„Prilično sam optimističan da će ovaj novoformirani odbor, na čelu sa Stankovićem, doprinijeti jačanju naučnoistraživačke komponente u akademskoj zajednici i poboljšanju istraživačke infrastrukture i uslova za mladi kadar, kao i da će doprinijeti povezivanju sa eminentnim naučnicima i naučnim institucijama širom svijeta“, kazao je Božović.

Stanković je rekao da je zadovoljan što je rukovodstvo UCG prepoznalo potrebu za formiranjem Odbora.

U saopštenju se navodi da će, u skladu sa odlukom Upravnog odbora UCG, Odbor pripremiti Smjernice za realizaciju mehanizama za podsticanje razvoja nauke kroz finansijsku podršku naučnoj izvrsnosti.

Stanković je, u diskusiji sa članovima odbora, razmijenio inicijalne ideje za podsticanja razvoja nauke, za modele motivacije i rasterećenja i poboljšanje uslova za one članove akademske zajednice koji imaju zapažene rezultate u nauci i umjetnosti.

On je naglasio važnost apliciranja za evropske i nacionalne fondove.

Navodi se da su potencijalna rješenja u diskusiji identifikovali i članovi odbora, među kojima su Igor Vušanović sa Mašinskog fakulteta, dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, Filip Vukmirović, sa Medicinskog fakulteta, Aleksandra Nikčević Batrićević sa Filološkog, Sehad Čekić sa Fakulteta dramskih umjetnosti i Svjetlana Terzić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Iz UCG su naveli da će se u radu Odbora definisanim smjernicama utvrditi prioriteti, kriterijumi i specifičnosti podsticanja razvoja nauke i umjetnosti, kao i kriterijumi i način dodjele finansijskih stimulansa izvanrednim pojedincima i grupama u okviru naučne zajednice.

“Smjernice će biti dostavljene Senatu UCG, kao najvišem akademskom tijelu, na dalje odlučivanje”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG-a su dodali da će u radu Odbora, podršku pružati šefica kabineta Rektora UCG Dijana Jovanović i savjetnica u Pravnoj službi Rektorata Katarina Dobrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније