Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

24. 07. 2022. 17:56   >>  17:53 3

OMBUDSMAN

Sve prijetnje i govor mržnje prema LGBTIQ osobama za osudu

Napad na prostorije Drop in Centra u Podgorici koji se desio sinoć, još jedna je potvrda postojanja ukorijenjene mržnje i netolerancije prema LGBTIQ osobama, koja u kontinuitetu proizvodi nesigurno okruženje i opravdani strah za status ove populacije u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz kancelarije Ombudsmana.

Kako navode u saopštenju, tome doprinose govor mržnje i otvoreni vidovi podrške onima koji na taj način stiču "popularnost" u sredini koja ne trpi različitosti, koje nijesu po volji tradicionalnoj i konzervativnoj sredini.

"Sve vrste ugrožavanja sigurnosti, prijetnje i govor mržnje prema pripadnicima ranjivih grupa zahtijevaju osudu javnosti, jer od govora mržnje do fizičkog nasilja nekada je vrlo tanka linija, posebno ukoliko se u produženom trajanju kreira ambijent za takvo nešto. Podsjećamo da je i prema posljednjim istraživanjima, ka LGBTIQ zajednici i dalje izražen najveći stepen socijalne distance", napominju u saopštenju.

Zbog gotovo svakodnevnih primjera zloupotrebe slobode izražavanja u javnom diskursu, uputili su apel svima koji imaju autoritet da mijenjaju obrasce ponašanja i komuniciraju s javnošću, bez obzira na profesiju, da svojim primjerom doprinesu unaprjeđenju društvene klime i smanjenju diskriminacije.

"Budući da je snaga promjene svijesti uvijek u ljudima, apelujemo i na građane da ne šire i ne promovišu otvoren govor mržnje, netolerancije i slične nezakonite sadržaje kojima su okruženi na društvenim mrežama, kako u odnosu na pripadnike LGBTIQ zajednice, tako i na sve druge ranjive grupe, koje su najčešče meta uvrede i različitih vrsti nasilja", navodi se u saopštenju Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Podsjećamo da su sinoć na prostorijama LGBTIQ Drop in centra u Podgorici ispisane homofobne i fašističke poruke. Kako su saopštili iz "Queer Montenegro", o svemu su obavijestili nadležnog policijskog službenika, te je dalje procesuiranje napada u toku.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније