Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

26. 07. 2022. 19:13   >>  20:05

SAVEZ SLIJEPIH

Odluka o ukidanju Direktorata za pitanja OSI razočaravajuća

Savez slijepih Crne Gore iskazao je duboko neslaganje i snažan protest u odnosu na odluku Vlade Crne Gore da se ukine Direktorat za zaštitu i jednakost lica sa invaliditetom. Pozvali su Vladu da hitno izmjeni Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, i omoguće rad jednog ovakvog direktorata pri Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

"Zatečeni i duboko razočarani ovakvim postupkom, inkluzivne i proevropske Vlade, upozoravamo i oštro protestujemo. Ukoliko se ukine Direktorat u okviru Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, pitamo se ko će u tom ključnom i za osobe s invaliditetom po mnogo čemu resornom ministarstvu pratiti implementaciju nedavno usvojene Strategije za zaštitu od diskriminacije i promociju jednakosti lica s invaliditetom? Ko li će se u skoroj budućnosti pobrinuti da Savjet za pitanja lica s invaliditetom konačno profunkcioniše i počne raditi u interesu osoba s invaliditetom? Savjet je, inače, Vladino radno tijelo i na našu veliku žalost, ne funkcioniše već tri godine", navode u saopštenju.

Dodaju da je poražavajuće da se u usvojenom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava uopšte i ne pominju osobe s invaliditetom, a kamoli radna mjesta čiji djelokrug poslova predviđa bavljenje licima s invaliditetom, ljudskim pravima i pitanjem invaliditeta.

"To je apsolutno neprihvatljivo i moramo snažno reagovati. Kad je riječ o osobama s invaliditetom, napominjemo da se radi o brojčano značajnoj populaciji građana (oko 12%), koje moraju biti adekvatno zastupljene na institucionalnoj ljestvici, što je u skladu i sa UN Konvencijom o pravima lica sa invaliditetom, koja ima apsolutni primat u odnosu na unutrašnje propise. Naglašavamo i podsjećamo Vladu i resorno Ministarstvo da sa ljudskim pravima lica s invaliditetom ne smiju manipulisati, već da iste moraju biti uvažene i zastupljene u istoj mjeri koliko i ostale manjine i grupacije građana u Crnoj Gori. Zahtijevamo samo jednak tretman i odnos, zasnovan na ljudskim pravima i nediskriminatornom postupanju i još jednom pozivamo Vladu i Ministarstvo da hitno preispitaju svoje odluke i buduće korake i svakako da ih usklade sa krunskim i ključnim pravnim dokumentom za lica s invaliditetom, tj. sa odredbama Konvencije o pravima lica s invaliditetom", zaključuju u Savezu slijepih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније