Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

26. 07. 2022. 18:38 >> 18:36
1

SDP

"Primjedbe HRA pokazuju koliko je Temeljni ugovor neusklađen sa pravnim sistemom"

Primjedbe Akcije za ljudska prava (HRA) na tekst ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) vrlo jasno pokazuju u kojoj mjeri je taj dokument manjkav i neusklađen sa pravnim sistemom Crne Gore, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Iz HRA su danas upozorili da bi odredbe Temeljnog ugovora koje bi odstupile od važećeg pravnog okvira bile ništave, i da kao takve ne bi koristile ni državi ni SPC.

Generalni sekretar SDP-a, Ivan Vujović, kazao je da te primjedbe pokazuju i koliko je ugovor neusklađen i sa nekim opštim načelima na kojima počiva svaka ozbiljna sekularna država.

„Konkretne i pravno utemeljene primjedbe Akcije za ljudska prava na tekst ugovora sa SPC vrlo jasno pokazuju u kojoj mjeri je ovaj dokument manjkav i neusklađen sa pravnim sistemom Crne Gore“, naveo je Vujović u saopštenju.

On je istakao da u SDP-u vjeruju da je to ukazivanje, koje je samo jedno u nizu ali veoma precizno i argumentovano prezentirano, jasan signal svakome ko ima iole dobru namjeru prema državnim interesima da ugovor mora pretrpjeti ozbiljne izmjene.

„Vjerujemo da i premijer, kao najžešći promoter ovakvog ugovora do koga se došlo bez ikakve javne rasprave, sada više ne može reći da nije čuo nijedan argument protiv ovakvog teksta“, dodao je Vujović.

Prema riječima Vujovića, nije riječ o bilo kakvoj politizaciji ili ideološkom pristupu – već naprosto o tome da je sadržaj ugovora, i u preambuli i normativnom dijelu, u više njegovih segmenata suprotan pravnom sistemu i interesima Crne Gore.

„Da je bilo elementarno ozbiljnog pristupa premijera i nadležnih u Vladi da u fazi pripreme cijelog ovog posla saslušaju bilo koga drugog, sem isključivo one koji brinu o interesima SPC, sigurno da ne bismo došli u situaciju da imamo ovakav ugovor“, kazao je Vujović.

Kako je naveo, ukoliko se još jednom budu ignorisali argumentovani stavovi stručne javnosti ili opet, „da parafraziramo premijera, ne budu čuli argumenti protiv, javnosti će biti i do kraja kristalno jasno šta su čije namjere i u čijem interesu se sprovodi projekat usvajanja tzv. Temeljnog ugovora, a sve na štetu državnih interesa i evropskog puta Crne Gore“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније