Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R. [ Mina ]

26. 07. 2022. 22:07 >> 22:05

BRĐANIN

"Saradnja sa respektabilnim partnerima jedan od osnovnih ciljeva policije"

Uspostavljanje saradnje i realizacija zajedničke obuke sa respektabilnim partnerima jedan je od osnovnih ciljeva policije, kazao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz Uprave policije je saopšteno da su Brđanin i zamjenik šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Kristofer Karber, danas otvorili obuku o blokčejn tehnologiji i kriptovalutama.

Ta obuka je, kako se navodi, nastavak prethodno realizovane obuke u toj oblasti uz podršku SAD-a.

„Stoga je Brđanin izrazio posebnu zahvalnost SAD-u na posvećenosti i kontinuiranom prepoznavanju potreba Uprave policije, što u velikoj mjeri doprinosi ispunjavanju postavljenih ciljeva u realizaciji reformskih procesa“, kaže se u saopštenju.

Karber je istakao da SAD nastavljaju da rade na unapređenju kapaciteta pripadnika policije i tužilaca, pomažući im kroz ovu obuku da bolje razumiju blokčejn tehnologiju i kriptovalute kako bi unaprijedili sposobnost vođenja finansijskih istraga.

Iz policije su kazali da dvodnevnu obuku o blokčejn tehnologiji i kriptovalutama Modul II: Analiza i praćenje kriptovaluta, pohađa 11 službenika Uprave policije i četiri predstavnika Specijalnog državnog tužilaštva.

Oni su dodali da se obuka realizuje u saradnji sa Međunarodnim programom Ministarstva pravde SAD-a za policijsku obuku i podršku (ICITAP), a sprovodi je američka kompanija Chainalysis koja je specijalizovana za rad sa državnim organima, kripto biznisima i finansijskim institucijama u vezi sa praćenjem nelegalnih aktivnosti u odnosu na blokčejn tehnologiju.

Navodi se da je Brđanin zahvalio predstavnicima kompanije Chainalysis na njihovoj spremnosti da svoja dragocjena iskustva i znanja podijele sa pripadnicima Uprave policije.

„Ali i izrazio zadovoljstvo što je na obuci prisutan i predstavnik iz Estonije koji će biti u prilici da prenese estonsko iskustvo u ovoj oblasti“, dodaje se u saopštenju.

Brđanin je podsjetio da kriminalne mreže koriste najsavremenije tehnologije, kriptovalute i različite modele anonimnog plaćanja, te da brza obrada transakcija i razvoj efikasnih alata za anonimizaciju predstavljaju značajne prepreke u identifikaciji učesnika u transakcijama, kao i u identifikaciji stvarnih vlasnika imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama.

To, kako je kazao, stvara dodatan prostor za moguće zloupotrebe i izvršavanje krivičnih djela, a organima za sprovođenje zakona dodatne poteškoće u sprovođenju kriminalističkih istraga.

„Upravo iz ovih razloga jedan od osnovnih ciljeva Uprave policije je uspostavljanje saradnje i realizacija zajedničke obuke sa respektabilnim partnerima“, kaže se u saopštenju.

Stoga je, kako je istakao Brđanin, kvalitetna obuka od izuzetnog značaja za adekvatno suočavanje sa savremenim izazovima.

Iz policije su naveli da će obukom policijski službenici biti u prilici da unaprijede svoja znanja u oblasti koja svakim danom dobija sve veći značaj.

„I da upoznaju sofisticirane i napredne tehnologije koje će doprinijeti efikasnijem i bržem otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela kao i pronalaženju izvršilaca krivičnih djela“, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније