Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

27. 07. 2022. 14:31 >> 14:28
1

ŠĆEKIĆ-BUŠARDI

CG posvećena zdravstvenoj zaštiti raseljenih iz Ukrajine

Zdravstveni sistem Crne Gore posvećeno vodi računa o zdravstvenoj zaštiti izbjeglica iz Ukrajine koje borave u našoj zemlji, a administrativne prepreke koje se povremeno javljaju kao izazov biće prevaziđene zajedničkim djelovanjem svih nadležnih institucija.


To je saopšteno nakon sastanka ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i šefa Kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice u Crnoj Gori (UNHCR) Žan Iva Bušardija.

Tokom susreta je pozdravljena istinska privrženost naše zemlje da pruži pomoć onima kojima je to najpotrebije u vremenima koja zahtijavaju zajedništvo i sinergiju svih činilaca društva.

Šćekić je, kako je saopšteno iz resora zdravlja, podsjetio da je odmah po izbijanju ratne krize u Ukrajini i dolaska prvih raseljenih lica, Vlada Crne Gore formirala Koordinaciono tijelo čiji je zadatak briga o licima sa ove teritorije , te da se kroz različite aktivnosti svako iz svoje oblasti i u okviru svojih resora sa posebnom pažnjom odnosi prema potrebama ukrajinskih izbjeglica.

Takođe, za ove aktivnosti Vlada je opredijelila oko 2 miiona eura.

"Što se tiče zdravstvenog sistema, stojimo na raspolaganju sa svim resursima sa kojima raspolažemo. Ljude u nevolji, one koji su izgubili svoje domove, dočekaćemo kao pravi domaćini. Potrudićemo se i da svako raseljeno lice dobije zdravstvenu zaštitu, a prema podacima sa kojima raspolažemo, do sada nije bilo propusta u tom smislu. Jasno je i da ćemo morati opredijeliti dodatna sredstva zbog priliva raseljejenih lica, ali u razgovoru sa ministrom finansija, dobio sam čvrsta uvjeravanja da će najavljeni rebalans budžeta tretirati i ovaj dio potreba.'' kazao je Šćekić.

Bušardi je kazao da u Crnoj Gori boravi oko 10.000 izbjeglica iz Ukrajine te da se više od polovine njih prijavilo za sistem međunardone zaštite koji, između ostalog, podrazumijeva i pristup zdravstvenoj zaštiti.

On je upoznao ministra Šćekića sa povremenim izazovima administarstivne prirode sa kojima se suočavaju izbjegla lica i izarzio spremnost da zajedno doprinesu prevazilaženju istih.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније