Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

31. 07. 2022. 07:28   >>  07:25 2

GRAM KOŠTA I PO 70 EURA

Policija upozorava: Kokain za CG tržište izrazito visoke čistoće

Iako Crna Gora nije interesantna kao krajnja destinacija za krijumčarenje, kokaina zabrinjavajući je trend uzrokovan posljednjim registrovanim slučajevima zapljene velikih količina kokaina koje su dopremljene preko Luke Bar, što ukazuje da se i preko teritorije Crne Gore povremeno  krijumčare značajne količine  kokaina koje se dalje korišćenjem vozila za drumski prevoz tereta  transportuju do krajnjih destinacija, upozorila je Uprava policije Crne Gore. Policija je navela da se može pretpostaviti da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri  koristiti za krijumčarenje kokaina.

Kako se ističe u Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA2021), u odnosu na lokalno tržište prikupljeni podaci ukazuju  da je došlo do blagog porasta  konzumenata kokaina, pri čemu je procenat konzumenata kokaina na nivou od deset do 20 odsto u odnosu na ukupan broj konzumenata svih vrsta opojnih droga.

"Kokain se za potrebe lokalnog tržišta uglavnom doprema iz opština koje  gravitiraju na jugu Crne Gore, a za transport se dominantno koriste različite vrste prevoznih sredstava, pri čemu se skriva u unutrašnjosti vozila na teško pristupačnim mjestima (ventilacioni otvori, rezervne grume, različite vrste pregrada), dok pojedina vozila imaju i specijalno izrađena mjesta za skrivanje tzv.štekove ili bunkere", ukazuje se u policijskom dokumentu.

Treba naglasiti da se odnos potražnje i ponude značajno mijenja u toku ljetnje turističke sezone, kada su registrovane i značajne promjene u dijelu koji se odnosi na cijene narkotika namijenjeih lokalnoj distribuciji, poručuju iz policije. 

"Cijena kokaina namijenjenog za uličnu prodaju kreće su u iznosu od 35.000 do 40.000 eura po kilogramu, dok se dalja distribucija vrši po cijeni 70 do 100 eura po gramu. U toku ljetnje turističke sezone na području primorskih opština dolazi do značajnog porasta cijene, pri čemu se cijena grama kokaina kreće u rasponu od 100 do 150 eura. Uspostavljanju stabilne mreže za distribuciju kokaina u toku ljetnje turističke sezone, naročito u opštinama na Crnogorskom primorju u značajnoj mjeri doprinosi i boravak klijentele visoke platežne moći, kako i razgranata mreža saradnika uključenih u pružanje različitih vrsta usluga i organizaciji različitih vidova zabave i noćnog provoda", piše u dokumentu policije.

Kokain koji je namijenjen tržištu Crne Gore karakteriše izrazito visok stepen čistoće, koji se u najvećem broju obrađenih slučajeva kreće preko 90 odsto, navedeno je, uz napomenu da su najčešće supstance koje se koriste za razblaživanje kreatin, tetramisol, norkokain,cinamoilkokain i ekgonin metil estar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније