Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Tufik Softić

01. 08. 2022. 06:54   >>  07:36 4

PREVOZNICI SA SJEVERA

Još vagaju da li će autobusi kroz Platije ili auto-putem

Veći broj autobuskih prevoznika sa sjevera Crne Gore još nije donio konačnu odluku da li će prema Podgorici i obratno koristiti novi autoput, ili će ići starom dionicom, kroz kanjon Platije.

Vlasnik beranskog "Veljić prevoza", Slobodan Veljić, rekao je Portalu RTCG da za to postoji više razloga, od nepovoljnih tehničkih karakteristika autoputa, do visoke cijene putarine i neizvjesnoti i nepoznanice kako će taj put biti održavan tokom zime.

Prema njegovim riječima, autobusi u ovom trenutku, u dogovoru sa putnicima, voze jednom ili drugom trasom.

"Ako nema gužvi na rampi, idemo autoputem, ali ako su gužve na rampi, onda, da ne bi gubili vrijeme, idemo kroz Platije i na Crkvine", rekao je Veljić.

On objašnjava da je putarina autoputem u jednom pravcu od 10,5 eura za autobuse visoka, a da se pri tome ne štedi mnogo ni goriva, a ni vremena.

"Kada idemo prema Podgorici autoputem, možemo da uštedimo pola sata, ali u povratku ne štedimo više od deset minuta. To je sada u ljetnjoj sezoni, ali mi ne znamo kako će autoput biti održavan i da li ćemo bezbjedno silaziti tim putem prema Podgorici kada počnu snijeg i mrazevi", rekao je Veljić.

Ovaj prevoznik smatra da je uspon prema Veruši mnogo teže savladati nego uspon starim putem, do Crkvina.

"Taj uspon ide od šezdeset metara nadmorske visine, do 1260, koliko ja na najvisočijoj koti autoputa. Naš utisak je da je lakše savladati uspon do Crkvina, a razlika u uštedi vremana i goriva je zanemarljiva. Pri tome, čitavo vrijeme moramo držati isključenu klimu, da ne bi dodatno opterećivali motor", tvrdi Veljić.

Iz beranskog „Otrtak prevoza“ su objasnili da su od resornog ministarstva dobili dozvolu da idu autoputem, ali da će zatražiti, ako im se dopusti, da, zbog velike pedencije, u povratku idu starim putem.

"Pedencija od Podgorice prema Veruši je duga i stvarno treba veoma sporo da vozimo da ne bi prokuvali, a ne dobijamo mnogo", kazali su iz ovog autoprevoznog preduzeća.

Da ne misle baš svi prevoznici sa sjevera tako, trdi vlasnik preduzeća „Eurošuntić“ iz Berana, Fako Šuntić, koji se pribojava da bi oni koji ne voze autoputem mogli izgubiti putnike.

"Mi imamo međunarodne linije po Evropi. I tamo ima mnogo autoputeva sa velikim usponima, i za nas to nije problem. Ljudi više vole da se voze autoputem, i mene je strah da bi, ako se vratimo na staru trasu, mogli izgubiti putnike", kaže Šuntić.

Autoprevoznici sa sjevera bi, kako su kazali Portalu RTCG, trebalo za nekoliko dana da se sastanu sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Privredne komore, kada bi mogla biti donesena i konačna odluka kojom će trasom voziti autobusi sa sjevera države prema Podgorici i nazad.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније