Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

D.B.

02. 08. 2022. 14:51 >> 15:29
3

OD MARTA ČEKA KROV NAD GLAVOM

Nikšićanka protestuje na zgarištu kuće, traži pomoć Opštine

Nikšićanka Tanja Nebrigić, samohrana majka četvoro djece, čija je baraka krajem marta izgorjela u požaru, u naselju Trudbenik kod Željezare, počela je protest na žgarištu objekta. Odlučila se na taj potez, kako kaže, revoltirana nemarnim odnosom lokalne uprave koja joj je odmah obećala pomoć, ali od tada, tvrdi, ništa nije urađeno.

Tanja je u međuvremenu sa djecom živjela privatno i plaćala kiriju od oko 160 eura mjesečno, od donacija i novca koji su nakon požara prikupljali sugrađani i ljudi dobre volje, pri čemu je kroz emisiju Dnevnica dobila oko 12.000 eura.

Ona kaže da se otada samo jednom srela sa predsjednikom Opštine Markom Kovačevićem, koji joj je nagovijestio mogućnost izgradnje stambenih jedinica u potkrovlju zgrade u Humicma, gdje, inače, stanuju korisinici socijalnih davanja, te da joj je, kaže, predočio da može da konkuriše za stan.

"Tražila sam samo kutak, nijesam navikla na bogatstvo. Sobu, dvije, da djeca mogu da žive normalno. Naravno, nadala sam se kad je predsjednik rekao da će biti nešto. Ja i dalje nemam nikakav odgovor, molim ih", kaže Nebrigić.

Ona podsjeća da je u baraku, koja je izgorjela, uselila 2007. godine.

"Ova baraka od 75 kvadrata mi je bila data na korišćenje. Ja sad neću da idem odavde, dok ne vidim da li ima neko milosti u Crnoj Gori za ove slučajeve. Pisala sam i ministarstvu. Ne kažem da je moj problem najteži, ali meni moj jeste. Neka dođu i kažu šta dalje", poručuje ona.

Zahvalila se svima koji su proteklih mjeseci pomagali i donarili.

"Sve ove donacije koje sam dosad dobila, koje su namijenje meni i mojoj porodici, ja sam opstala zahvaljujući njima. Bilo je raznih donacija, sve potvrde čuvam. Nikad nijesam tražila nikom ništa, ni dosađivala bilo kome. Sugrađani znaju da ja čitav život čistim ulaze, čistim stanove, pazim starije osobe", zaključuje Nebrigić.

Ona podsjeća da joj je nakon požara Opština ponudila "Evropsku kuću", ali da ni to nije bilo prihvatljivo rješenje.

"Tu je već živjela porodica i oni su tu trebali da smjeste nas i još dvije porodice. Kako da ja tu smjestim dijete, 80 kvadrata za četiri porodice", pitala je tada.

Opština nudila pomoć i smještaj Nebrigićima

Iz opštine Nikšić ističu da nijesu u obavezi da rješavaju slične situacije, kada nekom izgori stan ili baraka, ali da imaju senzibilitet, da kao građani i službenici žele uvijek pružiti podršku i pomoć.

Tako su, ističu, postupili i u slučaju porodice Nebrigić čija je baraka nakon požara izgorjela, i u sklopu koje su živjele još dvije porodice.

"Uglavnom smo dosad u sličnim situacijama izlazili sa novčanom pomoći, ali ne i sa rješavanjem stambenog pitanja. Njima je ponuđeno da preko 80 kvadrata u Evropskoj kući usele sve tri porodice kolektivno, jer je to bio tada jedini model rješavanja tog problema, čak i sada, jer mi ne raspolažemo sa slobodnim stambenim jedinicama. Dvije gospođe kojima su sagorjele barake su prihvatile da žive u toj stambenoj jedinici u Evropskoj kući, a porodica Nebrigić je to prethodno odbila", objašnjava Tatjana Bjeletić ispred opštine Nikšić.

Ona ističe da su u startu odmah pružili i novčanu pomoć i obezbijedili svima smještaj u hostelu. Dodaje da Nebrigići mogu konkurisati i za stamebnu jedinicu koja se gradi u potrkovlju jedne zgrade u Humcima.

"Mi bi ih izdvojili kao priroritet zbog bolesti djeteta, i aktuelne situacije. Ali ako poštujemo pravnu proceduru mi smo za svaku stambenu jedinicu u obavezi da raspišemo konkurs, i shodno bodovanju prijavljenih porodica, da izvršimo klasifikaciju. Ne možemo promptno rješavati situacije", zaključuje Bjeletić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније