Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

04. 08. 2022. 09:30   >>  09:27 4

CGO

Žrtve Oluje nijesu popisane, nevidljive za institucije

Centar za građansko obrazovanje (CGO) odaje počast nevinim žrtvama zločina tokom operacije „Oluja“, koja je sprovedena od 4. do 7.avgusta 1995. godine. Kako je saopštila koordinatorka programa za ljudska prava Tamara Milaš, CGO  koristi priliku da ukaže na značaj i obaveznost otkrivanja istine o nestalima, procesuiranja ratnih zločina i pravde za žrtve kao trajne dužnosti svih vlada u regionu.

"Podsjećamo, prije 27 godina, napadom na Knin, u zoru 4. avgusta 1995. godine, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine. U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja”, izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini. Za nekoliko dana protjerano je oko 250.000 ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije, a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno. Do danas se veliki broj izbjeglih nije vratio u područja iz kojih su prognani. Prema podacima Hrvatskog helskinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995.godine,ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama", navodi se u saopštenju CGO.

Dodaju da nažalost, i danas svjedočimo novim sukobima kroz sprovođenje komemorativnih politika sjećanja, što nikako ne doprinosi procesu pomirenja, već dodatno produbljuje tenzije.

"Izostanak nekažnjivosti zločinaca u okviru akcije “Oluja” je izraz izostanka političke volje što smanjuju prostor za samokritičko preispitivanje prošlosti i priznavanje žrtava, bez obzira na vjeru i etničku pripadnost", saopšteno je iz CGO.

Ocjenjuju da je zabrinjavajuće da žrtve ratova 90-tih, među kojima i stradali u akciji „Oluja“ nijesu popisane i da među liderima postjugoslovenskih zemalja nema politički zrelih i odgovornih da se okupe oko te civilizacijske i istorijske obaveze. Proces traženja nestalih lica je praktično zaustavljen, dok porodice nestalih i dalje nose teret bolne neizvjesnosti.

"Podsjećamo da su u dosadašnjim sudskim postupcima, jedino pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2008. godine za zločine nad srpskim stanovništvom u „Oluji“ optuženi Ante Gotovina, zapovjednik Zbornog područja Hrvatske vojske Split i glavni operativni zapovjednik operacije “Oluja” u južnom dijelu područja Krajina, zatim Ivan Čermak, zapovjednik Zbornog mjesta Knin i Mladen Markač, zapovjednik Specijalne policije MUP-a Republike Hrvatske. Prvostepenom presudom, iz 2011. godine, Gotovina i Markač su osuđeni na 24 i 18 godina zatvora za ratni zločin i zločine protiv čovječnosti, dok je Čermak oslobođen, da bi nakon žalbe, naredne godine, Gotovina i Markač bili oslobođeni od krivične odgovornosti. Ova presuda je izazvala dosta kontraverzi jer su Raspravno i Žalbeno vijeće MKSJ – na osnovu istih činjenica i istog prava – došli do dijametralno suprotnih zaključaka o ključnim pitanjima o kojima su se na suđenju sporili optužba i obrana. Međutim, važno je naglasiti da ti zaključci ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se, zapravo, dogodilo tokom i nakon operacije “Oluja”", saopšteno je iz GCO.

Kako kažu, žrtve, preživjeli i porodice ubijenih i nestalih tokom „Oluje“ nevidljive su žrtve za institucije svih zemalja u regionu.

"Bilo da danas žive u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori oni nemaju nikakvu materijalnu, zdravstvenu ni psihosocijalnu podršku institucija. Za efikasno procesuiranje ovakvih slučajeva potrebne su jake institucije, politička volja i odvažni lideri koji bi stali na kraj politikama mržnje i progona, a koji i uprkos političkim promjenama u regionu ne pokazuju taj kapacitet", zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније