Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Ana Popović, TVCG ]

09. 08. 2022. 07:26 >> 07:24
3

SITUACIJA KOMPLIKOVANA

Osnovne škole u Glavnom gradu prebukirane

U susret početku školske godine Glavni grad i dalje ima problem sa prebukiranim školama. To dodatno komplikuje situaciju učenika Osnovne škole Vladimir Nazor, koja je srušena, a nova nije na vidiku. U pitanju su procedure, kažu nadležni.

Do skoro je Sanela Luković svoje dvije kćerke vodila u školu Vladimir Nazor... Ova godina im, zbog njenog rušenja, nije bila nimalo laka.

“Naporno je s obzirom da živimo na minut od naše škole koja je bila tu. Mi sad djecu šaljemo s kraja na kraj grada. Teško je postići sve, ali moramo se izboriti s tim, iskreno se nadam da će pronaći neko rješenje”, kazala je ona. 

U Ministarstvu prosvjete kažu da preduzimaju sve aktivnosti kako bi više od hiljadu đaka te škole moglo da prati nastavu u narednoj školskoj godini. U toku je, ističu, procedura potpisivanja ugovora o donaciji idejnog rješenja za izgradnju nove škole u Maslinama.

“Računamo da ćemo do kraja avgusta imati i sve neophodne saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje i da ćemo ući u dalju proceduru realizacije projekta izgradnje škole “Vladimir Nazor”", navodi Jelušić. 

Iz Udruženja Roditelji objašnjavaju da s vanrednim situacijama poput ove isplivaju mnogi problemi. U ovom slučaju - prebukiranost obrazovnih ustanova.

“Veliki broj škola je, na primjer, sagrađen s kapacitetom za 700 do 900 djece, a u njima boravi hiljadu i 800, hiljadu i 900, što je velika razlika koja pokazuje da se teško može očekivati da ta djeca imaju adekvatne uslove za nastavu”, saopšteno je iz Udruženja Roditelji.

Već godinama u Crnoj Gori nije izgrađena nijedna nova škola, a ona u Tološima je prva u Podgorici nakon više od 10 godina, napominju u Udruženju.

“Malo se toga gradi, iako se problem prepoznao, ništa praktično nijesmo uradili po tom pitanju", kažu oni.

U resornom Ministarstvu podsjećaju da je riječ o dugotrajnom procesu s opsežnim zakonskim procedurama. Podsjećaju na sklopljene finansijske ugovore, poput onih s Evropskom investicionom bankom, koji, između ostalog, podrazumijevaju izgradnju novih škola čime bi se stalo na kraj problemu prebukiranosti.

“Ne možemo reći da će to biti čarobnim štapićem riješeno, ali svakako instenziviramo aktivnosti. Želja nam je da što prije ravnomjerno i racionalno stvorimo bolje uslove za rad u svim obrazovnim institucijama u Crnoj Gori”, saopšteno je iz ministarstva.

U resoru prosvjete napominju da se očekuje sastanak s predstavnicima škole u Tološima i Mjesne zajednice kako bi pronašli najbolje rješenje za prijem 300 djece, dok će ostala biti raspoređena u njima najbliže.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније