Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

09. 08. 2022. 13:22   >>  13:20

MILAČIĆ

Što prije izgraditi Centar za osobe sa psihosocijalnim invaliditetima

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić izrazio je podršku inicijativi roditelja da se u Podgorici otvori Centar za djecu sa psiho-socijalnim invaliditetima i da će Prava Crna Gora dati svoj puni doprinos da se otvori jedan takav centar, koji je, kako kaže, od ogromne važnosti.

Milačić je zajedno sa Koordinatorom za pitanja osoba sa invaliditetom Prave Crne Gore Milošem Spaićem i sekretarkom Odbora Prave Crne Gore Podgorica Anom Dujović održao sastanak u Skupštini Crne Gore sa roditeljima djece sa psiho-socijalnim invaliditetima.

On je rekao da su pitanja lica sa invaliditetom vrlo važna, ne sa političkog nego sa ljudskog aspekta. Istakao je da će Prava Crna Gora maksimalno, koliko je u njenoj moći, raditi na poboljšanju statusa lica sa invaliditetom pa tako uključujući i djecu i osobe sa psiho-socijalnim invaliditetima.

Na kraju istakao je da su vrata Prave Crne Gore uvijek otvorena za sve one koji žele doprinijeti poboljšanju u svim segmentima društva, a naročito kada su u pitanju grupacije kao što su lica sa invaliditetom.

Koordinator za pitanja lica sa invaliditetom, Miloš Spaić istakao je potrebu za radom na poboljšanju ekonomskog aspekta kako bi se dala mogućnost postizanja uslova za veću samostalnost lica sa invaliditetom, koja u današnjem vremenu u najvećem zavisi od finansijskih sposobnosti.

U ovom smislu Spaić je istakao da će Prava Crna Gora u najskorije vrijeme raditi na povećanju iznosa socijalnih davanja za lica sa invaliditetom i njihovu ravnopravniju raspodjelu.

"Kao jednu od najvažnijih tema kojom će se Prava Crna Gora u narednom periodu baviti jeste to da omogući ostvarivanje prava na ličnu invalidninu svim osobama sa teškim invaliditetom, odnosno izmjene diskriminatornog pravilnika na osnovu kojeg se dato primanje određuje, zaključio je Spaić.

Roditelji osoba sa psiho-socijalnim invaliditetima istakli su niz problema sa kojima se susreću u svakodnevnom životu, od troškova, preko funkcionisanja pa do zaštite i odnosa same države.

Istakli su da bi bilo poželjno da se izgradi centar za osobe sa psihosocijalnim invaliditetima po uzoruna institut toga tipa koji postoji recimo u Beogradu.

"Ovo jeste odavno realna potreba, a država ima obavezu obezbjediti ovakav Centar koji bi u mnogome poboljšao život osoba sa psiho-socijalnim invaliditetima, a Prava Crna Gora učiniće sve što je u njenoj moći da se to i ostvari", zaključili su na sastanku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније