Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

11. 08. 2022. 10:21   >>  10:18 3

PRAVA CRNA GORA

Predlažu strožija zakonska rješenja u borbi protiv požara

Prava Crna Gora će urgentno, već tokom sljedeće sedmice predati niz zakonskih rješenja kojim se strožije sankcioniše podmetanje požara i zabranjuje gradnja na zemljištu koje je bilo zahvaćeno požarom, u cilju sprečavanja namjernog izazivanja požara, najavili su iz te stranke.

"Brojni požari koji se ovih dana pojavljuju na različitim lokacijama i nedovoljno brzo gašenje požara, koji zbog toga zahvataju velike površine i prijete da izazovu veliku materijalnu štetu pokazuju da Crna Gora nema dovoljno razvijen sistem zaštite od požara", kazali su iz Prave Crne Gore.

Oni dodaju da se vatrogasci ovih dana herojski bore rizikujući svoje živote da ugase velike požare na više lokacija, ali im je, kažu, neophodna pomoć iz vazduha.

"Prije svega, zbog konfiguracije terena koji je velikim dijelom nepristupačan za vatrogasne kamione, neophodno je unaprijediti kapacitete Avio-helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, kao jedine operativne jedinice za zaštitu i spašavanje iz vazduha na državnom nivou", navodi s eu saopštenju.

Stanje u Avio-helikopterskoj jedinici je, kažu, jako loše.

"S obzirom da je od tri aviona i tri helikoptera koji se mogu koristiti za zaštitu i spašavanje u operativnoj upotrebi samo jedan avion, koji nema dovoljno kapaciteta da za kratko vrijeme ugasi požare velikih razmjera", dodaju iz Prave.

Navode i da nijesu obezbijeđena dovoljna sredstva u budžetu za održavanje i stavljanje u funkciju gašenja požara svih aviona i helikoptera u sastavu MUP-a i poručuju da taj problem mora hitno da se riješi.

"Rješenje je u kupovini više aviona za gašenje požara i obezbjeđivanju sredstava za njihovo redovno održavanje da bi mogli da se ugase požari, koji se pojavljuju na više lokacija istovremeno. Neophodno je zato nabaviti avione tipa Kanader za gašenje požara koji imaju veći kapacitet od aviona koje MUP Crne Gore trenutno ima", ističu iz Prave Crne Gore.

Podsjećaju da su pojedini veći požari podmetnuti i da su kazne za podmetanje požara isuviše niske i nesrazmjerne šteti koju požari izazvaju.

"Smatramo takođe da treba osloboditi plaćanja putarine vatrogasce i druge hitne službe prilikom korišćenja trajekta na relaciji Kamenari-Lepetane, tunela Sozina i autoputa Smokovac – Mateševo kako bi se na taj način omogućilo njihovo redovo funkcionisanje bez dodatnog opterećenja njihovog ograničenog budžeta", navodi se u saopštenju.

Zbog svega navedenog Prava Crna Gora će urgentno, već tokom sledeće sedmice predati niz zakonskih rješenja kojim se strožije sankcioniše podmetanje požara i zabranjuje gradnja na zemljištu koje je bilo zahvaćeno požarom, u cilju sprečavanja namjernog izazivanja požara.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније