Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

14. 08. 2022. 07:18   >>  09:11

SVJEDOČE NOVINARI

Tragedija sličnih onoj na Cetinju bilo i ranije

Tragedija na Cetinju najteže je masovno ubistvo koje je pojedinac počinio u novijoj istoriji Crne Gore. Sličnih tragedija, međutim, u našoj državi bilo je i ranije, kažu sagovornici TVCG, dugogodišnji novinari koji su kroz svoje izvještaje i reportaže svjedočili o pojedinim nemilim događajima.

Najveći zločin u Crnoj Gori, do prekjučerašnje tragedije na Cetinju desio se prije tri decenije u Pljevljima kada je stradalo 10 osoba, dok je više povrijeđeno. O tom događaju tada za Pljevaljske novine izvještavao je novinar Dejan Miličić.

"Davno je bilo 90-te godine. Nesreće je bilo svuda i ovo nam nije trebalo. Znam kakav je bio abijent muka i nevjerica kada je tog dana stigla ta vijest. Ne ovako brzo kao sa Cetinja, ipak je to bilo sporije vrijeme", kaže Miličić.

Vijest o nemilosrdnom ubistvu petočlane porodice u Herceg Novom posljednjeg dana 2005. motivisala je novinara i publicistu Buda Simonovića da u knjizi 'Riječ skuplja od života' sabere sve masovne zločine koji su se od 1949. do tada desili u Crnoj Gori.

U tih pedesetak godina, kaže bilo još sličnih zločina u kojima je stradalo čak sedamnaestoro djece.

"Svi ti zločini liče jedan na drugi, svi oni imaju jedan monstuozni nerv, da tako kažem. Svi ti zločinci su na ovaj ili onaj način mogli da budu zapaženi. Mislim da se u tim svim zločinima moglo na vrijeme da reaguje", kazao je novinar i publicista Budo Simonović.

A, kasno je bilo da se reaguje i kada je snažna eksplozija 2001. probudila Berane i u smrt odnijela šestoro ljudi, prisjeća se novinar Tufik Softić. Sličnih tragedija u tom kraju kaže bilo je još.

"Sjećam se da mi je bilo jako teško kada sam morao da dan poslije takođe masovnog ubistva kada je jedna porodica čitava stradala u jednom selu pored Berana da sam sjutra imao urednički zadatak da razgovaram sa ostalim članovima te porodice. Mislim da mi u karijeri nije bilo teže da obavim radni zadatak", prisjeća se novinar Tufik Softić.

Tokom radnih zadataka i novinar Danilo Burzan bio je svjedok brojnih dešavanja u Crnoj Gori, ali se kaže ne sjeća da je od ruke jednog čovjeka kao juče na Cetinju stradalo toliko porodica.

"Koliko sam iz literature i dokumentacione građe pročitao ovo je moglo samo da se dešava u ratnim okolnostima u vrijeme okupacija, međusobnih stradanja ili eventualno nekih kataklizmi prirodnih. Nadam se da ovo nije usud koji treba da prati Crnu Goru i da je ovo izuzetak koji nam se neće više nikad ponoviti", kazao je novinar i publicista Danilo Burzan.

Da bi tako i bilo, kako zaključuju sagovornici TVCG ne smijemo se ovakvih tragedija prisjećati samo kada se dese nove, jer će tada kao i danas, poručuju, biti kasno da se preispitujemo jesmo li kao društvo učinili sve da do ovih nemilih događaja ne dođe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније