Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

14. 08. 2022. 20:04   >>  15. 08. 2022. 04:35 10

EMISIJA O ZLOČINU NA CETINJU

Moguća teža duševna bolest, policija adekvatno reagovala

Načelnik kriminalističke policije Centra bezbjednosti Podgorica Zoran Bašanović kazao je u emisiji TVCG, da je Uprava policije "malo kasnila" sa saopštenjem o događaju na Cetinju iz razloga, kako navodi, što su htjeli da utvrde sve činjenice i okolnosti kako bi ih prenijeli građanima.

"Da te informacije budu tačne, a ne da budu kako bi se nekome svidjele ili onako kako bi neko htio. Zato smo i malo kasnili sa saopštenjem", rekao je Bašanović.

On je kazao da su prvi pozivi policiji stigli oko 15 sati i 30 minuta.

"Tog dana je bilo 12 službenika policije u smjeni, a imali smo i 10 službenika koji su bili na ispomoć na Cetinju jer su bili slobodni u tom periodu. Svi oni su angažovani u najkaraćem mogućem roku. A nakon toga, pozvana je policija iz Podgorice i Budve koja  se uputila na mjesto događaja", dodao je Bašanović. 

On je dodao da je redovan sastav policije bio na mjestu zločina tri minuta nakon poziva, a da je akcija trajala do oko 16 sati i 15 minuta. 

"Policija je adekvatno reagovala", istakao je Bašanović.

Protivteroristička jedinica je, kaže Bašanović, obaviještena oko 15 sati i 30 minuta.

"Protivteroristička jedinica je u rekordnom roku stigla na Cetinje. Kad znamo da oni treba da uzmu opremu, da dođu u kamp, da možda nijesu bili na poslu i dok dođu do Cetinja... Oni su došli poslije 16 sati", rekao je Bašanović.

Bašanović navodi da je, prema svim informacijama do kojih su došli, pucnjava trajala do 15 sati i 50 minuta. 

"Sam Vuk Borilović je u razgovoru sa svojim prijateljem rekao da je teško ranjen i da neće preživjeti, a pored toga je rekao i da je ubio 16 ljudi", dodao je Bašanović, dodajući da je policija, nakon toga otpočela sa uviđajem.

On je dodao da je prilikom pretresa kuće Borilovića pronađeno osam komada lovačke municije i 4.200 eura, koji su oduzeti.

Bašanović je kazao da nema informaciju da je Cetinjanin Nenad Kaluđerović u Višem državnom tuilaštvu u Podgorici na saslušanju, kao i da nemaju informaciju da je Kaluđerović danas bio na saučešću porodicama stradalih.

Advokat sa Cetinja Aleksandar Kovačević kazao je da su policija, Služba zaštite i spašavanja i bolnička služba bili na visini zadatka i da su taj zadatak profesionalno obavili.

"Obično ovakve stvari rješava specijalna policija, posebno obučena i opremljena. Redovna policija je ta koja samo vrši obezbjeđenje mjesta događaja. Redovna policija ne samo što je obezbijedila mjesto događaja, nego je locirala osumnjičenoga i stupila u borbu sa njim što je jedan akt velike hrabrosti", smatra Kovačević.

Psihijatrica Branka Purlija rekla je da se ovdje radi o poremećaju ponašanja obojenim jakim afektom.

"Ono što bi moglo biti, ali se ograđujem, da se pojavila teža duševna bolest ili akutna prolazna psihoza sa interpretativnim halucinacijama, a to bi znbačilo da je ta osoba mogla pokazivati promjenu u ponašanju u posljednji dan, dva ili posljednjih mjeseci u smislu povlačenja da je čula glasove koji mu naređuju", ocijenila je Purlija.

Ona je dodala da mali broj psihijatrijskih pacijenata izvrši ovakav zločin, već, kako kaže, mnogo veći broj izvrše samoubistvo.

Purlija smatra da nije zakazala policija, već, kako kaže, društvo u cjelini.

"Problem je naš mentalitet i društvo u cjelini. Biće nam bolje kad svi budemo bolji. Ne možemo krivca tražiti u pojedincima", dodala je Purlija.

Novinar i publicista Budo Simonović kazao je da ne vidi razlog i da ne može da prihvati opravdanje da policija u ovom trenutku sa ovakvom tehnologijom i tehnikom, ne može istog trenutka da reaguje i saopšti osnovne podatke i informacije.

"Gdje god nema prave i pune informacije, caruje dezinformacija. To se u ovom slučaju jasno pokazalo. Ne vidim u ovom slučaju da je bilo razloga da se toliko čeka i stvara fama oko toga i da se taje imena žrtava i da bude javnost načisto. To nije dopustivo i ne bi trebalo tako da se radi", ocijenio je Simonović.

Bivši sudija Vukoman Golubović smatra da se policija organizuje da se bori protiv novih oblika kriminaliteta, pa i vršenja krivičnih djela ubistva.

"Ova vrsta kriminaliteta je postojala i postojaće. Sad se jedan takav zločin desio poslije 30 godina u Crnoj Gori. Policija će vjerovatno ovo da stavi pod lupu da vide kako da se organizuje lokalna policija. I njih je ovo sve iznenadilo, pogotovo da se desi u Cetinju gdje se svi znaju. Moramo se i od ove vrste kriminaliteta i načina vršenja krivičnih djela čuvati", zaključio je Golubović.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније