Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

18. 08. 2022. 07:45 >> 07:42

ĆULAFIĆ POJAŠNJAVA

Vodostaji niski, ali daleko od apsolutnog minimuma

Na svim hidrološkim stanicama u Crnoj Gori, na kojima se prate nivoi vodostaja rijeka, evidentne su izuzetno niske vrijednosti vodostaja, kazao je hidrolog Golub Ćulafić. Međutim, kako je rekao, to je još uvijek daleko od apsolutnog minimuma.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG kazao da je karakteristika za ovo doba godine da se javljaju periodi malih voda, koji su uslovljeni nedostatkom padavina.

"To ujedno prati povišena temperatura, isparavanje i svi procesi koji vode gubitku vodotoka", kazao je Ćulafić.

Pojašnjava i ulogu geoloških faktora, pa za primjer uzima Moraču.

"Zahvaljujući njenom geološkom sastavu imamo jedan dio ponora od Manastira Duga prema Podgorici, i tu naprimjer Morača gubio jedan dio voda, i nama se golim okom čini da je ona presušila. Ali ona u suštini teče površinskim putem i pojavljuje se na drugom mjestu", rekao je Ćulafić.

Situacija sa malim vodama nije dramatačna za Crnu Goru, ali upozorava na naš odnos prema vodama i vodnom potencijalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније