Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

24. 08. 2022. 12:00   >>  18:04 5

REAKCIJE PARTIJA

Pozdravili hapšenje Maraš: Puna podrška tužilaštvu

Dio političkih partija pozdravio je hapšenje bivše izvršne direktorice kompanije "Plantaže 13. jul" Verice Maraš.

"Koliko je hapšenje bivše izvršne direktorice Plantaža gospođe Verice Maraš, dobra vijest za pravnu državu, toliko je i loša vijest za političke manipulatore, koji su nekoliko dana lamentirajući nad oborenom Vladom Dritana Abazovića, jadikovali da će se prekinuti borba protiv kriminala i korupcije. Pogađate da se radi o URA i SNP, ali ne samo o njim nego i o njihovim kumovima sa kojima su putem tajnih pregovora sa DPS srušili prethodnu Vladu i formirali DPS Vladu. To je ona stranka čiji je lider svo vrijeme trajanja skupštinske rasprave kukao za Dritanom, kao Dritan i Joković za foteljom", saopštio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

On je poručio da je procesuiranje kriminalaca posao nezavisnog državnog tužilaštva.

"Smatramo da SDT i GST Novović moraju imati punu podršku u svom nezavisnom i profesionalnom radu, kako bi neselektivno procesuirali sve one koji su ogrezli u kriminal i korupciju, praveći štetu državi i njenom budžetu. Besmisleno je da bilo koji političar prisvaja rezultate mukotrpnog rada SDT i GST, a tek je besmisleno da se iznajmljeni politički branitelji nečijeg lika i djela bave izmišljanjem njegovih zasluga za borbu protiv korupcije i kriminala. Takođe su pale u vodu i, golim okom vidljive manipulacije bivšeg režima da SDT tempira aktivnosti prema potrebama izvršne vlasti", naveo je Koprivica.

Reagovao je i Demokratski front (DF), iz kojeg je saopšteno kako hapšenje Maraš najbolje svjedoči o kakvim se "evropejcima" radi u toj stranci.

"Upravo takvi ljudi, skrivajući se iza evropskih vrijednosti, predstavljaju najveće uzurpatore Crne Gore i nosioce antievropskog kriminogenog djelovanja. Evropski put je zapravo i blokiran zbog 'evropejaca' iz DPS koji su sinonim za korupciju, kriminal, šverc droge i cigareta. Njihovi plaćenici s međunarodnih adresa za potrebe DPS proizvode najvišu buku i usporavaju DF da uđe u Vladu i sve to počisti. Zbog toga smo izgubili dvije dragocjene godine, nakon velike narodne pobjede 2020. godine", kazali su iz DF-a.

Sada je, kažu, svima jasno da "samo snagom i odlučnošću DF-a ova država može biti oslobođena od organizovanog kriminala i prononsiranih korupcionaša".

Građanski pokret URA poručio je da su uzalud pokušaji da se destabilizacijom države spriječi pravda.

"Nakon niza dokaznog materijala kome je zaprepašćeno prisustvovala crnogorska javnost jutros je po nalogu SDT-a uhapšena dugogodišnja direktorka državne kompanije "Plantaže" i visoka funkcionerka DPS-a Verica Maraš. Da bi se ovo dogodilo, SDT je trebao da doživi korjenitu reformu. To se i desilo uprkos mnogobrojnim opstrukcijama, čak i onih koji su na kraju sa DPS-om izglasali nepovjerenje 43. Vlade Crne Gore", naveli su iz Ure.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su kazali da borba protiv organizovanog kriminala i korupcije podrazumijeva da svi moraju biti jednaki pred zakonom i odgovarati za svoja djela.

"U tom smislu, posmatramo i današnje hapšenje bivše izvršne direktorice kopmpanije "13. jul Plantaže" Verice Maraš i očekujemo od SDT-a da u nepristrasnom i objektivnom postupku dođe do svih relevantnih činjenica koje bi nesporno ukazale na njene eventualne krivične radnje koje je izvršila dok je bila na čelu nekada najuspješnije crnogorske firme.

Ovo vide, kako su naveli, kao nastavak akcije iz jula kad su slobode lišeni članovi Odbora direktora "Plantaža".

"Kao što smo rekli, 43. Vlada je srušena tajnim dogovorom BEMAX koalicije, ali zamah koji je dala tužilačkim organima neće stati i tek će se osjetiti u narednom periodu", poručuju iz SNP-a. 

Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić pozdravio je aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) usmjerene na istrage koje su, kako je rekao, mogle dovesti do milionskih šteta po imovinu Crne Gore.

"Poštujući prezumpciju nevinosti, ohrabrujemo SDT da istraje na jednakosti svih pred zakonom i izgradnji vladavine prava u našoj državi", objavio je Stanić na Tviteru.

Stefan Vešović, predsjednik Odbora Prave Crne Gore Podgorica kazao je da je hapšenje Maraš još jedan je pokazatelj kako nezavisno i profesionalno tužilaštvo može da obavlja svoj posao savjesno i u skladu sa zakonom, a na dobrobit građana Crne Gore.

"Prava Crna Gora Gora apsolutno pozdravlja rad gospodina Novovića i njegovu želju da pravda u Crnoj Gori konačno dobije na značaju. Čitava ekipa grobara crnogorske ekonomije, a koja je imala afilijaciju sa Plantažama, je konačno pod istragama. Verica Maraš je sinonim za partijsko zapošljavanje i nepotizam. Verica Maraš je sinonim za uništavanje državnih preduzeća. Verica Maraš je sinonim za bogaćenje na grbači naroda. Na posletku - Verica Maraš je sinonim za DPS i sve ono što oni predstavljaju", rekao je Vešović.

Iz pokreta "Evropa sad" su ocijenili da pad Vlade nije ugrozio borbu protiv korupcije i kriminala.

"Samostalnost rada SDT-a postaje očigledna svima, čak i onima koji su mogli povjerovati 43. Vladi čiji su pojedini predstavnici preuzimali zasluge za dosadašnja hapšenja. Još važnije, ovo je ujedno i pokazatelj da se sistem nije vratio na upravljanje DPS strukturama, već se hapšenjem njihovih istaknutih članova nastavlja sa radom nezavisnih institucija, koje nisu, ne mogu i ne smiju zavisiti od jedne Vlade, pogotovo one čije se licemjerstvo ogleda u nastavku zapošljavanja partijskih kadrova koalicionih partnera", navodi se u saopštenju pokreta "Evropa sad".

Pozvali su premijera Dritana Abazovića da bez odlaganja dostavi SDT-u sve informacije koje posjeduje kako bi na taj način dao doprinos borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

I Radnička partija pozdravila je  današnju akciju hapšenja bivše direktorice kompanije "Plantaže" Verice Maraš po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

"Sada je više nego jasno, koliko je pronevjera, krivičnih djela poput zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i sličnih kriminalnih radnji bilo u našem društvu. Sve na štetu građana Crne Gore. Borba sa organizovanim kriminalom i korupcijom se zahuktava. Svaku akciju kojom se hapse lica koja su nanijela neizmjernu štetu svojoj državi, zloupotrebom položaja po instrukcijama bivše vlasti, ali i svih onih koji su svoj lični interes stvaljali ispred interesa građana i nenadoknadivo oštetili državni budžet, glasno podržavamo, i pozdravljamo akcije specijalnog državnog tužilaštva, koje je krenulo u ozbiljan obračun sa kriminalom u Crnoj Gori", navodi se, između ostalog, u saopštenju Radničke partije. 

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније