Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

01. 09. 2022. 12:45   >>  12:42

JELUŠIĆ

"Stav Jokovića za osudu, kritike otkrile veće probleme"

Poslanica kluba Crno na bijelo i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić osudila je, kako je kazala, diskriminatorni stav potpredsjednika Vlade u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića o ljudima koji nemaju djecu. Istakla je da je odijum kritika u isto vrijeme otkrio mnogo veće i sistemske probleme diskriminacije i seksizma, sa kojima se crnogorsko društvo i dalje suočava samo na deklarativnom, a ne na suštinskom nivou.

Joković je izvao burne reakcije javnosti izjavom da građani ne mogu glasati za nekoga ko nema svoju djecu.

“Ni kučeta, ni mačeta... Kakva odgovornost, prema kome? Pasoš u džep, mogu gdje god hoće da odu, a mi smo utemeljeni tu. Više ja i naš potpredsjednik Dragoslav Šćekić imamo djece nego čitav poslanički klub Demokrata", kazao je Joković.

“Neopoziva je i jedino moguća osuda diskriminatornog stava potpredsjednika Vlade u tehničkom mandatu Vladimira Jokovića o ljudima koji nemaju djecu. Sa stanovišta osnovnih ljudskih prava, u pitanju je notorna diskriminacija osoba koje nisu roditelji, a osobito je problematičan iz toga izvedeni zaključak o njihovim sposobnostima da predvode ili da budu donosioci odluka”, kazala je ona.

Istakla je da je odijum kritika u isto vrijeme otkrio mnogo veće i sistemske probleme diskriminacije i seksizma, sa kojima se crnogorsko društvo i dalje suočava samo na deklarativnom, a ne na suštinskom nivou.

“Kritika izjave Vladimira Jokovića je nažalost ostala u domenu patetike i emotivne manipulacije. U prvi plan su stavljene osobe koje iz različitih razloga nisu uspjele da dobiju djecu, a to su željele i za to su se uzalud borile. Na taj način su svi koji nisu roditelji dovedeni u poziciju da ih treba žaliti zbog neuspjeha”, kazala je ona.

Istakla je da se zaboravlja da je odabir da neko nema djecu isto tako legitiman, ispravan i odgovoran kao i odluka da se bude roditelj.

“ Zato kritika Jokovićeve izjave nije smjela i sama biti primjer diskriminacije.”

Izjava Vladimira Jokovića je u prvom redu bila usmjerena na muškarce bez djece u okviru jednog političkog subjekta i upravo to je izazvalo mnogo veću buru, pa čak i međusobnu prozivku žena.

“Zaboravila se činjenica da se žene bez djece sa ovakvom diskriminacijom sreću na dnevnom nivou. Zbog toga im je često otežan ili onemogućen pristup zaposlenju i napredovanju, a u vrijednosnom smislu se po pravilu određuju kao “nedovršene i neostvarene”. Ne treba ni pominjati kako na društvenim mrežama prolaze političarke i žene na pozicijama moći, ukoliko u isto vrijeme nisu majke. Zato opravdana kritika izjave Vladimira Jokovića ne smije da bude dio dnevne politike, već da da nam posluži kao potvrda da se rodna pitanja nisu sagledala na inkluzivan način”, kazala je ona.

Dodao je da je Joković racionalno promišljao, morao bi se sjetiti da se njegova izjava ne odnosi samo na jedan poslanički klub već na članovee svih poslaničkih klubova, odnosno političkih partija, odnosno na sve građane Crne Gore.

“Njegova izjava je zato nedemokratska i usmjerena je protiv  slobode izbora kao neotuđivog ljudskog prava”, kazala je ona. .

Jelušić je zaključila da ovaj slučaj opominje da rodna pitanja u Crnoj Gori mogu krenuti ozbiljnom stranputicom i da mogu rezultirati daljim kršenjem ljudskih prava i temeljenih postuplata demokratskog društva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније