Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

05. 09. 2022. 17:03 >> 16:59

BOŽOVIĆ-ŠĆEPANOVIĆ

Podrška UCG festivalu Dani nauke i inovacija

Veća finansijska ulaganja u nauku i naučnoistraživačke aktivnosti, neophodne su za razvoj Univerziteta Crne Gore (UCG), ali i za razvoj društva, ocijenjeno je na sastanku predstavnika UCG i Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je saopšteno iz UCG, rektor Vladimir Božović, prorektorka za nauku Irena Orović i ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović razgovarali su o intenziviranju saradnje i konkretizovanju zajedničkih aktivnosti u narednom periodu u cilju promovisanja nauke i jačanja naučnoistraživačkih kapaciteta.

Šćepanović je kazala da će ove godine, uz podrušku UCG, biti orgnizovani Dani nauke i inovacija, od 29. septembra do 2. oktobra.

Namjera je, kako se navodi, da obilježavanje Dana nauke i inovacija bude zastupljeno u svim gradovima, u skladu sa osmišljenim programom, i u prostorijama Univerziteta i fakulteta, u centralnom, južnom i sjevernom regionu Crne Gore, u okviru kojih bi se predstavila njihova naučnoistraživačka djelatnost.

Božović je rekao da je spreman da podrži aktivnosti nauke u svim događajima koji podsjećaju na osnovnu ulogu i odgovornost UCG: da širi i promoviše znanje kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i stvaralaštvu.

"Na UCG ćemo kontinuirano isticati potrebu za ulaganjem u razvoj nauke i podržati svaku inicijativu koja se odnosi na jačanje naučnoistraživačke komponente u akademskoj zajednici, poboljšanje istraživačke infrastrukture, stabilnosti pozicije istraživača i obezjeđivanju mladog kadra", kazao je Božović.

Šćepanović je istakla da je potrebno da donosioci odluka u crnogorskom društvu prepoznaju značaj nauke, za koja su, prema njenim riječima, potrebna značajnija budžetska ulaganja u cilju postizanja adekvatnih rezultata.

Ona smatra da je potrebno napraviti jasnu razliku između potreba prosvjete na nivou predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u odnosu na visokoškolsko obrazovanje koje u sebi sadrži obaveznu naučnoistraživačku komponentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније