Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bojana Baranin, TVCG

07. 09. 2022. 06:36 >> 17:07
2

DRECUN

"Za zdravstene usluge bez restrikcija potrebna štednja"

Zdravstveni sistem je u alarmantnoj situaciji, a odgađanje rebalansa budžeta još više bi ga ugrozilo, poručio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić na jučerašnjoj sjednici Vlade. A da bi građani mogli da koriste zdravstvene usluge bez restikcija, mora se voditi računa o štednji, upozorava ekonomski analitičar Predrag Drecun.

"Mislim da ima prostora da se dozovemo pameti i da vidimo da li možemo raznim politikama štednje da smanjimo taj dug Fonda za zdravstvo, odnosno da smanjimo buduće troškove Fonda. Mislim da bi tu moglo da se ide nekim planiranjem, da sa svih strana napadnemo taj deficit, i štednjom i boljom alokacijom resursa", kaže Drecun.

Da je dug Fonda za zdravstvo ozbiljno ugrozio državnu kasu, upozorila je i američka agencija "Standard and Poor’s".

U najnovijem izvještaju su naveli da će prihodi od turizma biti na nivou 85 odsto u odnosu na 2019, dok će inflacija zbog porasta cijena hrane i goriva iznositi 12,5 odsto, a ako se zaoštri rat u Ukrajini može biti i veća.

"Nije neuobičajeno da u vrijeme globalne krize imamo dvocifrenu inflaciju. Tako je u gotovo svim evropskim zemljama, pa i kod nas. Ali kad imate inflaciju koja prelazi deset procenata pitanje je da li ona može da se otrgne kontroli i da pređe u inflaciju špekulacije, inflaciju tražnje, inflaciju troškova i da se izgubi kontrola nad njom", kaže Drecun.

U izvještaju je navedeno i da je znatno povećan priliv direktnih stranih investicija u odnosu na prošlu godinu, a da bi se takvo stanje nastavilo, Drecun zaključuje da političari treba da stvaraju stabilan ambijent za ulaganja, umjesto što se bave međusobnim razmiricama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније