Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

07. 09. 2022. 11:56   >>  11:52

MINISTARSTVO PORUČILO RODITELJIMA

MMR I HPV vakcine štite zdravlje i živote djece

Iz Ministarstva zdravlja poručuju roditeljima da MMR I HPV vakcine štite zdravlje i živote djece. Oni su poručili da društveni odgovor mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije u vezi sa obuhvatom MMR vakcinom i sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da kao krovna institucija crnogorskog zdravstva, imaju obavezu da pred javnošću iznesu svoj stav i podršku unaprijeđenju i zaštiti javnog zdravlja građana, s posebnim akcentom na zaštitu zdravlja najosjetljivije populacije među nama, a to su djeca.

Ističu da je jedan od postulata UN-a, SZO i UNICEF-a, a ujedno i osnovno pravo djeteta, pravo djeteta na zdravlje.

"Vakcinacija je jedan od stubova savremene medicine. Vakcine omugućavaju djeci život bez obolijevanja od zaraznih bolesti ili njihovih komplikacija. Stoga, cjelokupan društveni odgovor, mora biti usmjeren na poboljšanje trenutne situacije po pitanju obuhvata vakcinama, naročito MMR vakcinom, kao i na aktivnosti usmjerene na sprovođenje Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori", kazali su iz Ministarstva zdravlja i dodali da je zdravstveni sistem posljednjih godina permanentno ukazivao na problem sa MMR vakcinacijom u Crnoj Gori.

"Strmoglavi pad obuhvata MMR vakcinom je započeo 2013. godine, kada je pravovremenost sa oko 90% te godine zabilježila pad na 50% 2016. godine, a uprkos naporu zdravstvenog sistema i profesionalaca uključenih u ovaj proces, 2020. godine dosegao nivo nešto iznad 20%, koliko bilježimo i sad. Kao rezultat smanjenog obuhvata 2018. godine je registrovana epidemija malih boginja u regionu pa i u Crnoj Gori, kada je registrovano oko 200 slučajeva i na sreću nije bilo smrtnih ishoda ali jeste bilo oko 30% hospitalizacija (dio njih iz predostrožnosti, a ne težine kliničke slike)", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva upozoravaju da bi u slučaju epidemije, sada kod nas situacija bila mnogo lošija, jer su, kako su kazali, i obuhvati vakcinacijom još niži i mnogo je osjetljivih posebno u predškolskom uzrastu.

"Obzirom na opasno nizak broj vakcinisane djece MMR vakcinom, neophodno je da pedijatrijske službe u svim opštinama sa nedovoljnim obuhvatima, bez odlaganja i što energičnije, započnu dopunske imunizacione aktivnosti kako bi se sprovela prvo identifikacija, a zatim i vakcinacija sve djece koja nijesu vakcinisana", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva najavljuju da će u nastojanju da se popravi decenijski strmoglavi pad obuhvata i pravovremenosti vakcinacije MMR vakcinom, po prvi put formirati Koordinacioni tim kojeg će činiti ministar zdravlja, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, nacionalni koordinator iz oblasti imunizacija, te tri regionalna koordinatora, šef nacionalne kancelarije UNICEF-a za Crnu Goru, šefica nacionalne kancelarije SZO za Crnu Goru.

"Svakako da bez roditelja, kao glavne karike u očuvanju zdravlja njihove i naše djece, svi napori zdravstvenih radnika biće uzaludni; stoga molimo roditelje da nam pomognu u našim aktivnostima za očuvanje zdravlja djece! Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) započinje 26. septembra 2022. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, nakon 15 godina njene primjene u svijetu", navodi se u saopštenju.

Zdravstveni radnici će, kako su kazali, pozivati na imunizaciju oko 3.500 do 4.000 djevojčica.

"HPV vakcina je vakcina protiv raka (prije svega protiv raka grlića materice i protiv genitalnih bradavica). Vakcina je veoma djelotvorna, visoko je bezbjedna (dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi). Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje predhode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna ≥90%, tj. da se njom može spriječiti 9 od 10 slučajeva raka grlića materice", kazali su.

Napominju i da je na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme, u Crnoj Gori za godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice. U istom periodu, dodaju, preminulo je 46 žena od ove bolesti.

"Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi", navode iz Ministarstva zdravlja.

Naglašavaju da ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije.

"Stoga, najsnažnije preporučujemo da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoje dijete", poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније