Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

08. 09. 2022. 15:25 >> 15:22

OCIJENJENO NA PANEL DISKUSIJI

Geopolitička dešavanja u svijetu tokom 2022. snažno pogodile turizam

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović u okviru 31. ekonomskog foruma, koji se održava od 06. do 08. septembra 2022. godine u Karpaču, Poljskoj, učestvovao je na panel diskusiji na temu: „Turizam 2022 – Novi izazovi za sektor“.

Učesnici panela bili su u ulozi moderatora panel događaja, direktor Odjeljenja za društvena istraživanja statistike Poljske, Piotr Lyson, državna sekretarka u Ministarstvu sporta i turizma Vlade Poljske, Anna Krupka, poslanica SEJM Poljske, Anna Pieczarka, glavna i odgovorna urednica najstarijeg Islandskog časopisa na engleskom, Greta Sigriur Einarsdottir i predsjednik udruženja “Sačuvaj industrijsko nasljeđe” iz Italije, Jacopo Ibello.

Krapović, u svom uvodnom izlaganju istakao je da se sektor turizma u posljednje vrijeme suočava sa novim izazovima, koji su posljedica ne samo pandemije Covid-19, već i ratnih dešavanja na teritoriji Ukrajine.

Ocjenio je da uprkos brojnim izazovima, poput inflacije, rasta cijena goriva i rata u Ukrajini, sekor turizma nastavlja da se oporavlja.

Govorio je o turističkim potencijalima Crne Gore i glavnim turističkim tržištima koja posjećuju Crnu Goru. U kontekstu važnih tržišta za Crnu Goru istakao je značaj tržišta Ukrajine i Rusije, koja su zajedno činila oko 21% ukupne strukture gostiju u Crnoj Gori.

Događaji koji su kreirali nove izazove u turizmu, smatra da su pokazali da je potrebno uvijek biti spreman reagovati na nove izazove, u kontinuitetu raditi na diversifikaciji turističkih tržišta, kao i promociji Crne Gore na novim tržištima.

U vezi sa tim, istakao je da očekuje u narednom periodu veću posjećenost turista iz Zapadne Evrope, Skandinavije, ali posebno i Poljske, koje je veoma važno tržište za Crnu Goru.

Kako se svaka kriza istovremeno može iskoristiti i kao šansa za razvoj, zaključio je da kao odgovor na izazove u sektoru turizma, u narednom periodu je potrebna veća fleksibilnost kod politike otkazivanja smještaja i letova, ali i fleksibilnost uopšte kada se radi o turizmu, snažnija promocija Crne Gore na novim tržištima i opredjeljenost ka održivom turizmu, koji podrazumijeva ograničenu posjećenost i iskorišćenost resursa, uz što veće finansijske efekte.

U okviru diskusije svi panelisti su razmijenili svoje stavove u odnosu na nove izazove u sektoru turizma.

Zajednički je ocijenjeno da su geopolitička dešavanja u svijetu tokom 2022. godine, sa jedne strane i pandemija Covid-19 u posljednje dvije godine, sa druge strane, snažno pogodile sektor turizma i pedstavljaju najveće izazove sa kojima se ovaj sektor suočava posljednjih godina.

Istaknuto je da je rat punih razmjera koji je započet od strane Ruske Federacije na teritoriji Ukrajine, doveo do toga da zemlje Centralne i Istočne Evrope koje se nalaze u blizini napadnute Ukrajine postanu puno manje atraktivne destinacije za strane turiste, što između ostalog znači, smanjenje i otkazivanje rezervacija.

Dodatno, iskazana je neizvjesnost vezano sa daljim kretanjem inflacije i smanjenjem zaposlenosti u sektoru turizma.

Učesnici su kroz jednu sadržajnu i interesantnu diskusiju razmijenili korisna iskustva o problemima koji opterećuju turizam u zemljama iz kojih dolaze, doprinosu turizma u ukupnom ekonomskom razvoju, nedostatku zaposlensti i mjerama koje je potrebno preduzeti u pravcu unaprjeđenja stanja u oblasti turizma.

Tokom učešća na Ekonomskom forumu, poslanik je prisustvovao na nekoliko panel diskusija koje su izazivale veliko interesovanje gostiju i medija, kao i mogućnost susreta sa značajnim ekonomskim, političkim i društvenim liderima iz svijeta, koji su učestvovali kao govornici na Ekonomskom forumu, zaključuje se u saopštenju Skupštine Crne Gore. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније