Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

12. 09. 2022. 20:36   >>  20:53 2

CGO POZIVA

"Admiralu Baroviću postaviti spomen obilježje i u CG"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva Vladu Crne Gore i Skupštine Crne Gore da očuvaju sjećanje na admirala Vladimira Barovića i promovišu tu univerzalnu priče o časti, integritetu i humanosti u mračnom vremenu nacionalizma i razaranja kroz postavljanje spomen obilježja u Crnoj Gori čovjeku koji je djelom pokazao što je čojstvo.

Kako navode, CGO pozdravlja prisustvo crnogorske delegacije sa ministrima vanjskih poslova, Rankom Krivokapićem, i odbrane, Raško Konjevićem, u Vladi Crne Gore na otkrivanju spomen ploče crnogorskom kontraadmiralu u jugoslovenskoj ratnoj mornarici i zamjeniku zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u Splitu, Vladimiru Baroviću, na ostrvu Vis.

"Ovo je važan iskorak i za odnose između Crne Gore i Hrvatske, ali i za proces pomirenja u regionu. Suočavanja sa prošlošću nema bez političke volje donosilaca odluka. Admiral Barović zaslužuje poštovanje i Crne Gore i Hrvatske kao svetionik do vrhunskih moralnih načela", ističu u saopštenju.

CGO poziva Vladu Crne Gore i Skupštine Crne Gore da očuvaju sjećanje na admirala Vladimira Barovića i promovišu tu univerzalnu priče o časti, integritetu i humanosti u mračnom vremenu nacionalizma i razaranja kroz postavljanje spomen obilježja u Crnoj Gori čovjeku koji je djelom pokazao što je čojstvo.

"Odnos dosadašnjih vlasti prema herojima naše ratne prošlosti, ali i žrtvama ratnih razaranja, pokazuje njihovu nesposobnost da oblikuju istinsko demokratsko društvo, čiji je dio i kultura sjećanja kroz ustanovljavanje dana sjećanja, podizanja spomen obilježja i obrazovni program", dodali su u saopštenju.

Podsjećaju da je admiral Barović 29. 09. 1991, na Visu, na dan kada je postao drugi čovjek jugoslavenske mornarice, odlučio da sebi oduzme život umjesto da izvrši naredbu da bombarduje hrvatske gradove s mora. Na žalost, ovaj čovjek i njegov čin su gotovo zaboravljeni u našoj javnosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније