Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.Л.Б. [ Mina ]

19. 09. 2022. 18:02   >>  18:00

DUKAJ PORUČIO

Zajednica opština strateški partner u reformi javne uprave

Jačanje saradnje lokalne i državne vlasti i zajednički rad na važnim zakonskim i strateškim projektima koji su u interesu građana biće u fokusu Ministarstva javne uprave i Zajednice opština (UOM), poručeno je prilikom posjete resornog ministra Maraša Dukaja toj asocijaciji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, Dukaj je istakao da UOM vidi kao strateškog partnera u daljem procesu reforme javne uprave i digitalizacije javnih usluga na državnom i lokalnom nivou.

„Moramo zajedno raditi na tome da javna uprava i javni servisi budu po mjeri građana“, naglasio je Dukaj.

Generalni sekretar UOM Refik Bojadžić kazao je da su stručni i posvećeni profesionalci u opštinama imenovani u stalnim radnim tijelima Zajednice opština važan resurs koji treba koristiti za kreiranje propisa i javnih politika u oblasti lokalne samouprave.

On je rekao da se princip konsultovanja opština o svim pitanjima koja se tiču položaja, prava i obaveza opština u praksi mora više poštovati.

Ta obaveza, kako je dodao Bojadžić, utvrđena je Evropskom poveljom o lakalnoj samoupravi, zakonom i sporazumima koje je UOM potpisao sa Vladom i Skupštinom Crne Gore.

Sagovornici su se saglasili da su unapređenje odredbi koje se tiču službeničkog sistema u lokalnoj samoupravi i uslova za sticanje zvanja, kao i formiranje Savjeta za obuku u lokalnoj samoupravi, neka od ključnih pitanja koje bi trebalo zajednički definisati Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

„Analiza fiskalnog uticaja propisa na prihode i rashode opština mora biti obaveza predlagača prilkom pripreme zakonskih i strateških propisa“, naglasio je Bojadžić.

Iz Ministarstva su rekli da je dogovoren zajednički rad u cilju izrade analize o funkcionisanju lokalne samoprave, unapređenju administrativnih kapaciteta i upravljanju ljudskim resursima u opštinama.

"Dogovoreno je i stvaranje uslova za elektronsku razmjenu podataka između državnih organa i opština za potrebe administriranja lokalnih javnih prihoda", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније