Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

24. 09. 2022. 13:02   >>  25. 09. 2022. 09:05 1

BAUER

Stabilnost Zapadnog Balkana važna za NATO i Evropu

Zapadni Balkan je od strateškog značaja za Alijansu, jer bezbjednost i stabilnost regiona utiču na mir i stabilnost u Evropi, poručio je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer.

On je kazao da su, u novembru prošle godine, Rusija i Kina zajedno radile u UN-u na potkopavanju napora međunarodne zajednice da obnovi misiju EU Althea u Bosni i Hercegovini, što je, kako je rekao, samo jedan primjer sve štetnijeg ruskog i kineskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana.

Bauer je u ekskluzivnom intervjuu Agenciji MINA kazao da NATO redovno uočava da Rusija igra destruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu.

"Vidimo dezinformacije, zastrašivanje i druge destabilizirajuće aktivnosti", naveo je Bauer.

On je kazao da vojne vlasti NATO-a godinama prate ruski obrazac agresivnog ponašanja i jačanja vojske, i da je u mjesecima koji su prethodili 22. februaru, bilo jasnih naznaka i upozorenja da se Rusija sprema za invaziju velikih razmjera na Ukrajinu.

"Brutalnost rata nas je sve šokirala. Ono u šta je teško povjerovati je da rusko političko rukovodstvo preduzima pravce đelovanja koji su tako jasno protiv interesa vlastitog naroda", rekao je Bauer.

On je kazao da se, nakon sedam mjeseci rata, može zaključiti da vojni strateški ciljevi Rusije nijesu ispunjeni zbog čega će ekonomija i društvo godinama trpjeti negativne posljedice.

On je dodao da se nikada ne smije pretpostaviti da će tek tako sve dobro funkcionisati, te da uvijek moramo biti spremni za različite scenarije.

Prema njegovim riječima, brutalna invazija Rusije na Ukrajinu drastično je promijenila globalnu bezbjednosnu situaciju. To je, kako je istakao, pokušaj da se zakonom sile uništi sila zakona.

On je rekao da se ovaj rat ne odnosi samo na Ukrajinu, već i na to kako živimo zajedno na ovoj planeti i rješavamo razlike.

"Riječ je o međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima: sistemu u kojem se sukobi rješavaju mirnim putem i gđe se vladavina prava primjenjuje na sve", naveo je Bauer.

Kako je kazao, upravo taj sistem je napadnut, a na slobodnim, demokratskim nacijama svijeta je da ga zaštite.

Bauer je dodao da zato saveznici u NATO-u podržavaju Ukrajinu u održavanju njenog prava na samoodbranu, kao što je navedeno u Povelji UN-a.

On je kazao da su u Alijansi viđeli i da se ambicije Putina ne završavaju na Ukrajini.

"Otvoreno je rekao da želi u potpunosti mijenjati evropski bezbjednosni poredak kako je to sadržano u Helsinškom završnom aktu. Jedno od glavnih načela tog akta je pravo svakog naroda da izabere svoj put", rekao je Bauer.

On je kazao da Putin pokušava da uspostavi alternativni svjetski poredak, gđe je moć ispravna i velike sile odlučuju šta manje nacije mogu, a šta ne mogu.

"To nije prihvatljivo za NATO i ovo nije svijet u kojem želimo živjeti. Na samitu u Madridu, saveznički lideri su se složili da pojačaju političku i praktičnu podršku drugim partnerima koji su u opasnosti od ruske agresije, uključujući Bosnu i Hercegovinu", poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo svake nacije da bira svoje političke i sigurnosne aranžmane.

"Stoga pozivamo Rusiju da učini isto. Ovo je temeljni princip evropske sigurnosti koji smo svi potpisali, uključujući i Rusiju", rekao je Bauer.

Kako je istakao, svi žele da se brutalni rat u Ukrajini završi.

Bauer je ukazao da je Putin započeo taj rat i da ga on može i okončati odmah, povući sve svoje snage iz Ukrajine i uključiti se u diplomatiju u dobroj namjeri.

Rusija ima loš učinak na bojnom polju

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a rekao je da Rusija ima loš učinak na bojnom polju, ali i da dalje nanosi veliki danak ukrajinskom narodu.

On smatra da Ukrajina može dobiti ovaj rat.

"Na kraju, sila zakona će uvijek prevladati nad zakonom sile. Mnogo je lekcija koje se mogu naučiti iz rata u Ukrajini, ali što je najvažnije, on je još jednom dokazao važnost morala: znati za šta se boriš", rekao je Bauer.

On je ukazao da su na samitu u Madridu, saveznički lideri jasno stavili do znanja da će NATO podrška Ukrajini trajati koliko god bude potrebno.

NATO je, kako je naveo Bauer, dogovorio sveobuhvatni paket pomoći Ukrajini, koji će uključivati podršku vrijednu stotine miliona eura.

"Dugoročno, učinićemo još više da pomognemo Ukrajini da pređe sa vojne opreme iz sovjetskog doba na modernu opremu, pojača interoperabilnost i dodatno ojača njene odbrambene i bezbjednosne institucije", poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, cilj Alijanse je da okončaju rat, a ne da ga prošire.

"Imamo odgovornost da osiguramo da sukob ne eskalira i ne proširi se izvan Ukrajine, jer bi to bilo još razornije i opasnije. Naravno, na Vladi i narodu Ukrajine je da odluče koje su uslove spremni prihvatiti kao dio potencijalnog mirovnog sporazuma“, rekao je Bauer.

Kako je istakao, NATO će podržati ukrajinsku vladu u bilo kojoj odluci koju bude spremna da donese.

Bauer je kazao da je Zapadni Balkan prešao dug put od sukoba iz 1990-ih.

"Ali nedavno smo viđeli ponavljajuće tenzije, uključujući i Kosovo, kao i Bosnu i Hercegovinu. Ovo dolazi sa agresivnijom retorikom, zastojem u reformama i stranim akterima koji rade na potkopavanju napretka", rekao je Bauer.

NATO će, kako je poručio, nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u region.

Kako je naveo Bauer, novi strateški koncept NATO-a usvojen na samitu u Madridu ponovo potvrđuje strateški značaj regiona za Alijansu, a saveznički lideri su, takođe, potvrdili važnost prisustva u regionu.

"To uključuje mirovnu misiju KFOR-a na Kosovu i naše kancelarije u Sarajevu i Beogradu. Pored toga, suštinski je aspekt naša saradnja sa EU i drugim partnerima istomišljenicima", kazao je Bauer.

On je istakao da će NATO nastaviti da radi zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformi u regionu.

Pomažu CG u jačanju sajber odbrane

Komentarišući sajber napade na servere Vlade Crne Gore, Bauer je rekao da je NATO imao na uvid izvještaje o tim napadima i da su njihovi stručnjaci u kontaktu sa crnogorskim vlastima.

"Spremni smo da pružimo podršku ukoliko to bude potrebno. Pojedinačni NATO saveznici već pružaju podršku, i za istragu o pripisivanju krivice za napad“, poručio je Bauer.

Prema njegovim riječima, NATO saveznici kontinuirano rade na jačanju sajber odbrane.

"Alijansa je stvorila novi Operativni centar za kibernetički prostor, a stručnjaci iz NATO-a aktivno dijele informacije, uključujući i našu platformu za razmjenu informacija o zlonamjernom softveru. Imamo i timove za sajber brzu reakciju u pripravnosti da pomognu saveznicima", ukazao je Bauer.

Vježbanje je, istakao je Bauer, još jedan važan aspekt.

On je rekao da su, na Samitu u Madridu, saveznici donijeli važne odluke kako bi ojačali kibernetičku odbranu Alijanse.

Saveznici su se, kako je naveo Bauer, saglasili da unaprijede civilno-vojnu saradnju i prošire partnerstvo s privatnim sektorom kako bi se bolje branili od zlonamjernih sajber aktivnosti.

"Takođe su se posvetili poboljšanju vlastite otpornosti i odlučili su izgraditi i primijeniti virtualnu sajber sposobnost brzog odgovora", kazao je Bauer.

Sada se, kako je dodao, razvija koncept koji će se baviti vrstama sposobnosti i podrške koje će biti ponuđene.

Na pitanje u kom pravcu vidi dalji razvoj i put Sjevernoatlantskog saveza, Bauer je kazao da NATO ima jedinstvenu sposobnost da se ujedini i prilagodi.

"Već dugi niz godina ulazimo u eru u kojoj je kolektivna odbrana ponovo na vodećem mjestu našeg rada. Na to smo reagovali brzinom i jedinstvom", naveo je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a.

Prema njegovim riječima, vremenski okviri za kolektivnu odbranu se veoma razlikuju od rokova za upravljanje krizama.

"Vrijeme više nije na našoj strani. To, takođe, zahtijeva od nas da promijenimo naše vojne strukture. Planiranje za to je u toku godinama. Sada smo u procesu implementacije", istakao je Bauer.

Počela nova era za NATO

On je kazao da je nova era za NATO počela.

Bauer je rekao da brutalna invazija Rusije na Ukrajinu još jednom podsjeća da kriza može nastupiti u bilo kojem trenutku, uključujući smrt i razaranje u razmjerama kakve se u Evropi nijesu viđele od Drugog svjetskog rata.

"NATO je spreman za ovu novu realnost. NATO je spreman da očekuje neočekivano", poručio je Bauer.

Intervju sa predsjedavajućim Vojnog komiteta NATO-a urađen je prije objave o đelimičnoj mobilizaciji u Rusiji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније