Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

26. 09. 2022. 20:41   >>  21:34 1

EMISIJA "NAGLAS"

"Društvo u ogromnoj konfuziji, imamo političare kojima se ne vjeruje"

Kako političke prilike utiču na građane, zašto od partijskih konsensuza zavisi kvalitet života i da li smo postali taoci političkih odluka, teme su kojima smo se bavili u emisiji "Naglas", na TVCG.

Književnik, kritičar i publicista Balša Brković je ocijenio da se crnogorsko društvo nalazi u ogromnoj konfuziji.

"U normalnim društvima imate političare kao korektivnu silu, kao onu zonu koja bi trebalo da racionalizuje prostor društva. Ovjde je potpuno suprotno. Geneza cijele te konfuzije vodi pravo na vrata političara", kazao je Brković.

U nekom smislu, kako je naveo, moglo bi se reći da je mjera te diletantizacije društva i haosa koji je iz toga proistekao upravo činjenica da su političari toliko važni.

"Jednom će ovo društvo biti u kojem će političari biti manje važni pa će vjerovatno teže dolaziti do ove vrste konfuzije. Imamo gotovo smiješne situacije koje nekome ne možete da objasnite", rekao je Brković.

Direktor ADP "Zid" Igor Milošević, komentarišući povjerenje u partije koje je po nedavnom istraživanju svega 10 odsto, kazao je da mora postojati učestvovanje, otvorenst i rezultati da bi se steklo povjerenje.

"Gdje ste vidjeli da na jedna kvalitetan način razvijamo dijalog uz učešće građana, bilo koga iz stručnog dijela ko može da doprinos, a da to nije stvar koja se stavlja po strani ili oštro suprostavlja takvim tezama", upitao je Milošević.

Kazao je da se od političara očekujue da budu odgovrni i dosljedni, da pokušavaju da razvijaju pluralizam i dijalog u javnosti.

"Uvijek težimo ka nekom liderstvu i zbog toga se dešava da na političkoj sceni imao 50-60 partija", kazao je Milošević.

Psihološkinja i civilna aktivistkinja Ervina Dabižinović je kazala da su političari stalno u medijima, pa su u mogućnosti da stalno nametnu teme.

"Oni stano govore o nečemu što nije naš život. Stalno se susrijećem sa ljudima koji pokušavaju da razumiju šta je politika svakodnevice, a šta je to šta političari nazvaju viskom politikom", navela je Dabižinović i podsjetila je na nedavno istraživanje CGO-a u kojem su građani rekli da teme političara i teme građana nisu na istom nivou.

"Građani su bili ozbiljno zabrinuti za ekonomske teme, za socijalne teme, da li ćemo priživjeti i koliko ćemo imati novca", dodala je Dabižinović.

Kazala je da smo došli do toga da imamo političare kojima se ne vjeruje, a uspijevaju da mobilišu ljude.

"Znači da ovom prostoru, između ovih grupa, je ostalo prazno - ostala je devastacija naših života, struke, našeg sistema. Potpuno je sve urušeno", rekla je Dabižinović.

Ona je poručila da svako treba da odgovora za ono što je uradio.

"A uradili su stašne stvari. Izložili su nas ratu 90-ih godina, pa su nam dali tu poziciju da treba da se stidimo gdje god odemo jer smo bili agresori i nismo nikada utvrdili za ono što smo uradili. A posle toga je došla kriminalna zločinačka tranzicija, mediji su za određene društvene grupe bili potpuno zatvoreni", istakla je Dabižinović.

Diplomirani filozof, esejista i građanski aktivista Stefan Đukić je kazao da je siguran da je preko 10 odsto stanovništva Crne Gore član neke partije.

"To znači da i sami članovi partija nemaju povjerenje u partije", kazao je Đukić.

On je kazao da je danas normalno da svi govore o svemu.

"Kao što se kaže da smo svi selektori, danas je popularno da smo svi pravnici i da govorimo o Ustavu. Ali to nije naša greška, nego političara, profesionalnih ljudi koji to ne mogu da objasne. To je pkazatelj cijelog društva koji su oni stvorili".

On je istakao da imamo Ustav i zakone koji nisu decidni o mnogim stvarima.

"Takođe, imamo političare koji ne umiju da iskomuniciraju to što hoće, neki od njih su i univerzitetski profesori a siguran sam da ste makar jednom mogli da vidite kako za javnom govornicom govore apsolutnu laž iz svoje struke", naveo je Đukić.

Pored toga, kako je rekao, nemamo institucije.

"Da imamo Ustavni sud u koji imamo povjerenja, pa makar i krnji, oni bi mogli da izađu sa nekom izjavom, ali imamo Ustavni sud za koji znamo da je dobijao stanove i kredite od 40 eura, a da su već imali riješena stambena pitanja", naglasio je Đukić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније