Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

26. 09. 2022. 14:58 >> 14:52

MERT

Arbitražni sud tek treba da se odredi u sporu države i "Adriatic propertiesa"

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma ističe da medijski navodi da je kompanija "Adriatic properties" u arbitražnom postupku koji se vodi u Londonu "dobila prvu rundu", da "neotvaranje hotela nije kršenje ugovora" i da su "plaže hotelske, do okončanja arbitraže", nijesu tačni. Takođe ističu i da spor države i bivšeg vlasnika KAP-a Olega Deripaske za sada ide u korist Crne Gore.

Kako objašnjavaju u saopšenju, arbitražni sud u Londonu tek treba da se odredi o svemu, a posebno suštini spora - da li je kompanija "Adriatic properties" prekršila ugovorne obaveze time što dvije godine drži hotele Sveti Stefan i Miločer zatvorenim. To pitanje i dalje je neriješeno.

"Posljednja procesna odluka Međunarodnog suda u Londonu tiče se odbijanja privremene mjere kojom je država, uz argument zaštite javnog interesa Crne Gore, tražila da se hoteli otvore ove sezone. Smatramo da takav zahtjev države govori u prilog tome da ne stoje optužbe o 'tjeranju investitora', već naprotiv, stvaranju uslova da uprkos sporu zakupac nesmetano radi. Imajući u vidu da je shodno pravilima arbitraže sva dokumentacija koja se koristi u postupku povjerljivog karaktera, označena stepenom tajnosti, Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma neće dalje zalaziti u detalje uz ocjenu da medijske spekulacije koje iniciraju drugi učesnici u postupku, uprkos namjeri, neće ostvariti željeni efekat", navode u Ministarstvu.

Povodom medijskih naslova da bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i nikšićkih Rudnika boksita Oleg Deripaska preko suda u Švedskoj traži stotine miliona eura odštete, podsjećaju da je Deripaska 5. decembra 2016. godine, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT) koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije pomenutih preduzeća.

"Tribunal je nakon tri godine, 15. oktobra 2019. godine donio jednoglasnu odluku da: BIT između SRJ i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora i da po tom osnovu odbija nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima, svi troškovi u ukupnom iznosu od 1.600.730,85 eura idu u korist Crne Gore", naglašavaju u saopštenju.

Ne prihvatajući obaveze koje su proistekle iz pomenute odluke arbitražnog tribunala, Oleg Deripaska je 15. januara 2020. godine, u skladu sa odsjekom 36 švedskog Zakona o arbitraži čije je sjedište u Stokholmu, podnio Apelacionom sudu zahtjev za izmjenu odluke donesene u postupku iz 2016. godine, zahtijevajući da se arbitražna odluka izmijeni na način da ista u cjelosti bude poništena.

Ročište u ovom postupku je počelo 20. septembra i trajaće do 27. septembra ove godine, dok se donošenje odluke očekuje u narednim mjesecima.

"Dakle, informacije iz medija da ovim postupkom Deripaska želi da nadoknadi gubitke koje ima zbog međunarodnih sankcija nijesu tačne, jer je postupak pred Apelacionim sudom u Švedskoj pokrenut 2020. godine, tj. prije uvođenja sankcija Rusiji. Iznos od više stotina miliona eura koji je iznesen u medijima nije na mjestu iz razloga što iznos tužbenog zahtjeva nije bio naveden ni u tužbi iz 2016. godine, već bi se iznos utvrdio u postupku (da se isti nastavio)", objašnjavaju u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније