Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

29. 09. 2022. 21:38 >> 21:37
1

RADIONICA OEBS-A

Mladi da budu štit od radikalizma i ekstremizma

Mladi, kao grupa koja je najviše izložena ekstremizmu i radikalizmu u državi, treba da budu štit sa visokim stepenom solidarnosti prema drugima, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu sporta i mladih Amina Cikotić.

Cikotić je to poručila na radionici Misije OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstva sporta i mladih, na kojoj je 20 mladih sportista iz različitih disciplina unaprijedilo svoja znanja o prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Kako su naveli iz Misije OEBS-a, mladi sportisti mogu igrati važnu ulogu u društvenoj integraciji i jačanju interkulturalnog dijaloga.

"Tokom radionice, učesnici su diskutovali o osnovnim konceptima nasilnog ekstremizma koji može dovesti do terorizma, kako da identifikuju, reaguju i pozabave se ovim problemom", kaže se u saopštenju.

Cikotić je poručila je da mladi, u trenucima kad sebe najviše traže i istražuju svoje mogućnosti, moraju biti svjesni da su baš oni najveća meta raznim radikalnim strujama i ideologijama.

"Mladi, kao grupa koja je najviše izložena ekstremizmu i radikalizmu u državi, treba da budu štit sa visokim stepenom solidarnosti prema drugima", istakla je Cikotić.

Kako je kazala, mladi moraju biti svjesni opasnosti širenja takvih ideja i njihove štetnosti po cijelo društvo.

"Mladi ljudi, udruženi, efikasno mogu djelovati protiv ovakvih i sličnih negativnih pojava u društvu", ocijenila je Cikotić.

Zamjenica šefice Misije Siv-Katrine Leirtroe rekla je da OEBS snažno vjeruje u ulogu mladih kao agenata promjena.

Kako je navela, moć́ sporta u sprječavanju radikalizacije, promovisanju rodne ravnopravnosti, tolerancije i međusobnog razumijevanja je nesporna.

"Sport širi pozitivne vrijednosti, gradi samopouzdanje, zahtijeva visok nivo samokontrole i promoviše snažan timski rad", kazala je Leirtroe.

Ona je rekla da će radionica povećati ne samo njihovo razumijevanje o nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, već šta mogu uraditi da ih spriječe i suzbiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније