Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.М.

30. 09. 2022. 11:53   >>  11:50

POTREBNE DVIJE DOZE

Dom zdravlja Tivat počeo vakcinaciju protiv HPV infekcije

Dom zdravlja Tivat počeo je ove sedmice imunizaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), u okviru Programa HPV vakcinacije u Crnoj Gori, koji su pokrenuli Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

Predviđeno je, kako navode iz Doma zdravlja Tivat, da u prvoj fazi, imunizacijom protiv HPV-a budu obuhvaćene djevojčice koje pohađaju četvrti razred osnovne škole, koje su dominantno rođene tokom 2013. godine.

Vakcine se, ističu, primaju u dvije doze sa razmakom od šest mjeseci, a neophodno je da djevojčice prvu dozu vakcine prime u periodu nakon devetog i prije 10. rođendana.

Vakcinacija će se obavljati na isti način kao i za ostale vakcine predviđene redovnim kalendarom vakcinacije.

Sprovodiće je izabrani pedijatrijski timovi, koji će pozivati roditelje djevojčica koje pripadaju pomenutoj dobnoj grupi. Brojevi telefona na koje se građani mogu informisati o imunizaciji ili zakazati pregled i vakcinaciju svog djeteta kod pedijatra su : 032/ 673-256 i 067/ 059-948.

Cilj ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izliječenja značajno veća.

"S obzirom na učestalost javljanja i težinu ove maligne bolesti, kao i činjenicu da dosadašnja naučna saznanja i dokazi nedvosleno pokazuju da je HPV vakcina bezbjedna i učinkovita i da sprečava pojavu bolesti i spašava živote, Dom zdravlja Tivat apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djeci i na taj način ih uspješno zaštite od HPV infekcija i njihovih posljedica", zaključuju u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније