Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Kapa/ RTCG ]

07. 10. 2022. 07:05 >> 07:56

ŽRTVE SVE ČEŠĆE DJECA

Slaba i spora reakcija sistema u slučajevima silovanja

Za krivično djelo nedozvoljene polne radnje u protekle tri godine, sudovi su imali 53 predmeta. Od tog broja pravosnažno je riješeno 20 predmeta, podaci su Centra za ženska prava. Žrtve su i djeca, a roditelji su često u strahu da prijave zbog slabe i spore reakcija sistema. Kaznena politika dobra na papiru, ali ne u praksi, kažu iz Udruženja roditelja.

Slučaj silovanja djevojčice u Prištini prije mjesec dana izazvao je oštre reakcije. Kod nas i nakon jučerašnje vijesti da je 74-godišnji muškarac izvršio to krivično djelo na štetu maloljetne osobe i dalje muk. Reakcije nadležnih spore, a crvene lampice se ne pale.

"Sve je drugo važnije od užasnih djela kojima svjedočimo često čije su žrtve najčešće djeca i to 90 odsto slučajeva djevojčice ako ne postoji adekvatna briga o djeci o kakvoj budućnosti govorimo", kazala je Maja Raičević iz Centra za ženska prava.

O budućnost u kojoj je svako dijete na ulici potencijalna žrtva seksualnog nasilja. Kako bi se to spriječilo, pooštrene su kazne za krivično djelo protiv polne slobode.

"Takođe su uvedene druge mjere kao što je registar osoba koja počine nedjela protiv maloljetnih lica i oni sadrže lične podatke o počiniocu djela. Te mjere uključuju zabranu prilaženja određenim mjestima gdje se okupljaju djeca, obavezu javljanja policiji", kazala je Raičević.

Tako je na papiru, ali u praksi drugačije, kažu iz Udruženja roditelja.

"Značajan dio tih odredbi nije zaživio ili makar nemamo informaciju. Ne znamo šta se desilo sa registrom, da li je uspostavljen, ni sa procesom nadzora za ova djela. Za neke vrste dijela koja su problematična, klasično uznemiravanje djece i maloljetnika se desi da osobe koje su za to optužene odgovaraju prekršajno", kazala je Kristina Mihailović iz Udruženje roditelja.

Zbog slabe i spore reakcija sistema, javlja se strah, pa roditelji i ne prijavljuju slučajeve seksualnog nasilja, kažu naše sagovornice.

"Vrlo važno neophodno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom da im objasne da nije svako prijatelj i da ne mogu da razgovaraju sa svakim", kazala je Mihailović.

Za krivično djelo nedozvoljene polne radnje u protekle tri godine, sudovi su imali 53 predmeta. Od tog broja pravosnažno je riješeno 20 predmeta, podaci su Centra za ženska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније