Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj./B.Č.J./Nevenka Macan/Ljiljana Vukotić ]

10. 10. 2022. 13:24 >> 14:56
61

DELEGACIJE CG I HR

Otkrivena spomen ploča u Morinju: "Veliki korak za ulazak u EU"

Uprkos negodovanju mještana Morinja koji su blokirali put do nekadašnjeg logora otkrivena je spomen ploča hrvatskim civilima i braniocima. Ploču su otkrili ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom. Hrvatski ministri poručili su da je priznavanje zločina veliki korak u dobrosusjedskim odnosima za suočavanje s prošlošću i ulazak u evropsku porodicu.

 

Na ploči piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.

“Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje tza sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i vanjskih poslova. 

Ministar Konjević je zahvalio prisutnima što su došli kako bi iskazali najdublje poštovanje i pijetet žrtvama.On je dodao da su riječi na ovoj ploči samo nastavak redataka sa ploče sa Visa. One, kako je istakao, odaju priznanje žrtvi.

"One su oda o časti kako je trebalo biti i kako nikada nije trebalo biti. Obje govore o istim ranama. Dvije strane koje su željele mir a stradale u istom ratu. Pamtimo čas i dane kroz trenutke kojih se rado sjećamo ali pamtimo i uzvišenost momenta kada smo se oduprli nemoralnosti i posrtanju jer jedno, ne, ne može promijeniti događaje ali može promijeniti makar jednog čovjeka. Da smo tada imali više takvih, ne, možda ovog omaža danas ne bi ni bilo", kazao je Konjević.

Ministar odbrane Crne Gore kazao je i da nam "istorija drži svoje najvažnije predavanje kada za ono što se loše dogodi smognemo snage za izvinjenje a za ono što slijedi uradimo sve da bi ponosno mogli dalje živjeti".

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da je teško naći prave riječi kada se traži oprost od onih koji nijesu krivi.

"Nama koji predstavljamo onu Crnu Goru koja je klicala 'Oprosti nam Dubrovniče" je i teže govoriti na ovakvim mjestima. Mi vjerovatno osjećamo više srama od onih koji bi to trebali. Ali pred onim ljudima koji su osjetili svu dubinu ljudskog zla, mrakove politika, teško je naći prave riječi kada se traži oprost od onih koji nijesu krivi", kazao je Krivokapić.

On je kazao i da najveći narodi i najveće države imaju "ponore" koje naprave njihove elite.

"Ideologije zla, mržnje, ćeranja. Takva ideologija je imala za cilj ne samo da uništi Dubrovnik, ne samo da pokori Hrvatsku, njen cilj je bio da se uništi Crna Gora. Jedna od istorijskih stranputica koje je Crna Gora najveće napravila je i ta, išla je u rat za ubijanje same sebe. Zatvarajući vas u ovaj logor ona je zatvarala sebe. Šireći tu ideologiju ona je pucala u sebe. I ne manja žrtva od vas u ovom logoru je bila i Crna Gora", kazao je Krivokapić.

On je poručio da patnja onih koji su bili u logoru ne smije ostati zaboravljena, kako je kazao, prije svega zbog Crne Gore.

"Da bi Crna Gora bila ona koja je najbolja, evropska, koja vjeruje u te vrijednosti, Crna Gora građanska, Crna Gora zajedništva i multikulture...Ovo je spomen velikorpskoj agresiji i podsjećanje na naše zajedništvo u odbrani od toga. Žrtve su bile vi kao pojedinci a države Hrvatska i Crna Gora kao entiteti", kazao je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora i Hrvatska koje su sada zajedno u NATO savezu uskoro biti zajedno i pod zastavom EU.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je žrtvama i braniteljima, kao i crnogorskim ministrima. Napomenuo je da su mnogi nakon zatočeništva umrli od posljedica, a mnogi ih trpe i danas, vidljive ili nevidljive.

“Za nas su iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, a posebno rješavanje pitanja nestalih osoba. Republika Hrvarska traži njih 1.830 i ovdje iz Crne Gore 12 nestalih osoba”, kazao je Medved.

Istakao je da danas svjedočimo činu priznavanju zločina počinjenom nad hrvatskim narodom u ime velikorspske ideologije.

“Koji su nažalost prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori. Iskreno zahvaljujem ministrima Konjeviću i Krivokapiću koji su i 90-ih bili glasno pritiv rata. Ovo je veliki korak u dobrosusjedskim odnosima za vaše suočavanje s prošlošću i ulazak u evropsku obitelj", kazao je Medved.

Rekao je da za zločin ne postoji opravdanje ni izgovor.

“Ne možemo izbrisati bol niti ćutati o logoru”, kazao je on.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman je zahvalio na postavljanju spomen obilježja i to nazvao civilizacijskim i kulturološkim gestom koji, kako je kazao, spašava od zaborava.

"Prije 31 godinu na ovom mjestu bol se ucrtala u svaki kamen a ova spomen ploča našla je svoje mjesto na onoj crti koja se ogleda u kulturi sjećanja i suočava jedan ponosni narod s grijesima njihovih loših pojedinaca kako ih nikada više ne bi ponovili....Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti a ni zaboraviti, kao zalogu budućim generacijama koje s ove ploče trebaju iščitati patnje, bol i žaljenje ali i svijest o pravu na svoje ime, slobodu i život kako nikada nebi trebao sebi oduzeti život kao admiral Barović ili neki zatvorenik ovog logora....Mnogo onoga što je zlo u nama iščezava a ono što je dobro utrostruči se. Tako gledam na odnos Hrvatskog i Crnogorskog naroda na našu saradnju zasnovanu na čvrstim načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja", kazao je Grlić Radman.

Mještani izrazili nezadovoljstvo

Otkrivanje ploče proteklo je u sjenci negodovanja mještana Morinja koji su onemogućavali vojsci da prođe.

Delegacija Hrvatske dočekana je u Morinju s negodovanjem mještana koji se protive otkrivanja spomen ploče na lokaciji gdje je nekada bio logor, javlja reporterka TVCG. Uprkos blokadi, na ceremoniju je stigla i delegacija Crne Gore. Ona je kazala da je situacija tenzična i da skup obezbjeđuje veliki broj policajaca. Među okupljenima kojih je pedesetak, su jedan isljednik, kao i nekoliko zatvorenika iz Morinja.

Mještani Morinja onemogućavali su jutros konvoju Vojske Crne Gore da prođe ka logoru Morinj, gdje ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama otkrivaju spomen ploču žrtvama.

Mještani Morinja saopštili su da se najoštrije suprotstavljaju postavljanju bilo kakvih obilježja na objektima bivših kasarni u Morinju, "a koje su u vrijeme ratnih dešavanja '90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao koncentracioni logori kakvima se danas žele predstaviti". Službenici Uprave policije pregovarajrali su sa građanima da omoguće prolaz Vojsci.

“Politikantske odluke i činjenja ostavljamo onima koji su za to plaćeni, a jedino što mi mještani želimo je to da se skine ljaga sa našega mjesta, i to je jedini razlog zašto ne dozvoljavamo da se nikakve table sa gnusno lažnim kvalifikacijama postavljaju nigdje na teritoriji naše mjesne zajednice”, saopštili su mještani Mjesne zajednice Morinj.

 

 

Пратите нас на

Коментари61

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније