Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

13. 10. 2022. 17:15 >> 17:21

PODACI EK

Registrovano 24 napada na medije, bez pomaka u slučaju ubistva Jovanovića

Vlasti u Crnoj Gori su tokom 2021. godine registrovale 24 slučaja nasilja nad novinarima, uglavnom prijetnji, zastrašivanja ili uznemiravanja ali i slučajeve fizičkog nasilja. Te podatke objavila je Evropska komisija (EK) u godišnjem izvještaju o Crnoj Gori.

U izvještaju piše da je u periodu od 15. juna 2021. do 6. juna 2022. godine, tužilaštvo radilo na 14 slučajeva nasilja nad novinarima i 37 slučajeva napada na njihovu imovinu

Podignuta je optužnica u šest slučajeva a odbačena krivična prijava u dva. U jednom slučaju pokrenut je prekršajni postupak, dok je u preostalih pet u toku prethodni istražni postupak.

"Vrhovni sud je 25. maja usvojio žalbu kojom su ukinute presude Višeg i Apelacionog suda u slučaju istraživačkog novinara Jove Martinovića, koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog umiješanosti u šverc droge dok je vodio novinarske istrage", navela je Evropska komisija u izvještaju.

Podsjećaju da je Vlada usvojila dva izvještaja nove Komisije za praćenje istraga o napadima nad medijima, oktobra 2021. i marta 2022. godine, i naložila Generalnom sekretarijatu da izvještaje dostavi Vrhovnom državnom tužilaštvu.

"Komisija je utvrdila da su policija i tužilaštvo preduzeli sve korake u okviru svojih ovlašćenja da riješe jedan broj slučajeva", piše u izvještaju.

U drugim slučajevima, kako navode, uočeni su određeni propusti i potreba za agilnijim odgovorom nadležnih.

"Vlasti treba da obezbijede djelotvorno praćenje preporuka komisije, istovremeno joj obezjbeđujući sva neophodna sredstva da efikasno obavlja svoj posao", naglašava se u izvještaju.

Reakcija institucija i organa za sprovođenje zakona u rješavanju novih slučajeva nasilja nad novinarima i medijskim radnicima je poboljšana.

"Međutim, nije bilo napretka u kritičnim starim slučajevima, uključujući ubistvo glavnog urednika dnevnih novina 'Dan'' 2004. godine (Duška Jovanovića)", istakli su u izvještaju.

Podsjećaju i da je u decembru 2021. godine, policija uhapsila dvije osobe, od kojih je jedan policajac, zbog sumnje da su učestvovali u napadu na istraživačkku novinarku 2018. godine.

"Međutim, djelotvorno sudsko praćenje slučaja tek treba da bude obezbijeđeno", zaključili su u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније