Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

17. 10. 2022. 13:35 >> 15:35
1

ČUVARI PLANINE PORUČILI

Na Sinjajevini neprekidne straže, plaše se da će vojska doći nenajavljeno

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu (GISS) organizovaće u narednom periodu neprekidne straže na Sinjajevini koje će svakodnevno biti prisutne na planini i na svim pravcima kojima se planini može prići. To je odlučeno na protestu koji je juče, 16. oktobra, organizovan na Margiti.

Kako navode u saopštenju, iako je zakonska obaveza Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore da najavi bilo kakvu vojnu aktivnost, posebno vježbe, svjesni su da u aktuelnoj situaciji od rukovodstva odbrambenog resora ne mogu očekivati poštovanje zakona.

"U takvim okolnostima prinuđeni smo da smišljamo alternativne načine kojima bi zaštitili naše katune i pašnjake. Takođe, ovih dana na planini imamo kolone vojnih džipova na planinskim putevima, a iznad pašnjaka helikoptere, zbog čega osnovano sumnjamo da se nešto na planini sprema, a što nije u interesu planine i njene lokalne zajednice", navode u GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Protest na Margiti ove godine organizvan je u čast druge godišnjice protesta koje su imali 2020. godine, a koji je trajao 51 dan kada su tijelima branili Sinjajevinu od bombardovanja.

"Ove godine protest smo nažalost započeli minutom ćutanja zbog nedavne tragedije u kojoj je život izgubio jedan od članova lokalne zajednice sa Sinjajevine, Sreten Braletić. Tom prilikom prisjetili smo se i svih naših saboraca koji su nas napustili u prethodne dvije godine", napominju u GI.

Obraćajući se skupu član skupštine GISS Petar Glomazić, između ostalog, je istakao da nažalost ni nakon dvije godine i dvije vlade, niko se nije sjetio da poništi štetnu odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

"Sada opet postoji bojazan da bi se ove jeseni opet moglo pokušati sa ariljerijskim gađanjima koja bi zagadila i uništila ovu našu divnu planinu. Vježbe se sprovode kao u ratnim uslovima, ne treba njima puno vremena da se spreme, postave minobacače i obave gađanje. Najviše vremena treba za obezbjeđenje strelišne prostorije i postavljanje meta. A mi treba da budemo spremni i organizovani, da spriječimo takve namjere i zaštitimo planinu kao što smo to uradili 2020. godine", kazao je Glomazić.

On je podsjetio da ni 2020. vojna vježba na Sinjajevini nije bila najavljena, već je vojska obilazila stočare i govorila im da treba da napuste katune, a da će vježba biti održana Ministarstvo odbrane je saopštilo tek nakon pritiska javnosti.

Predsjednik Skupštine GISS Petar Keker istakao je da je nekome očigledno cilj da baci nekoliko bombi na Sinjajevinu samo kako bi mogli da kažu da je to istinski poligon.

Članica Skupštine GISS i planinka Mileva Gara Jovanović istakla je da će stočari dok su na katunima biti pripravni i paziti na planinu, a da će i nakon silaska sa planine biti spremni da se vrate da je brane.

Bivša gradonačelnica Kolašina Željka Vuksanović kazala je da je tužno da građani moraju da strahuju od svoje vojske, da misle da će im ona napasti planinu, kao da nije naša nego neka okupatorska.

Član Skupštine GISS Veselin Lakić je istakao da će Bjelopavlićki stočari kao i do sada biti na braniku Sinjajevine, te da situaciju treba pratiti jer vojska na planinu može doći sa više strana. Sa njim se saglasio i Mirslav Mališić navodeći da su Bjelopavlići od početka tu sa svojim komšijama, prije svega Mojkovčanima i Kolašincima, kao i Šavničanima i Žabljačanima, te da su pokazali da slogom i zajedničkim zalaganjem mogu biti na braniku svoje planine.

Predsjednik GISS Milan Sekulović kazao je da bi partije koje su sada u Vladi, a koje su podržavale proteste na Sinjajevini dok su bili opozicija, sada trebale da ispune obećanja koja su dali, a to je da Sinjajevina neće biti vojni poligon, već zaštićeno područje.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније