Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

21. 10. 2022. 14:23 >> 14:23

OKRUGLI STO U MNTR

Nauka zaslužuje zaseban resor u Vladi

Objedinjavanje resora prosvjete i nauke nije dobra ideja, poruka je sa okruglog stola "Značaj statusa resora nauke i inovacija u Zakonu o Vladi Crne Gore za naučnoistraživačku i inovacionu zajednicu".

Sa skupa je poručeno da bi spajanje nauke sa resorom prosvjete urušilo nauku. Posebno je istaknuto to što je rezor Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja dobilo pozitivno mišljenje i veoma dobru ocjenu u posljednjem izvještaju Evropske komisije.

Govoreći o Nacrtu Zakona o Vladi, prema kojem bi trebalo da dođe do objedinjavanja resora prosvjete i nauke, ministarka Biljana Šćepanović je kazala da nije dobro ponovno spajanje tih resora.

"Objedinjavanje resora prosvjete i nauke bio bi korak unazad. U dosta zemalja EU postoji praksa gdje su ti resori odvojeni, to funkcioniše dobro i mi želimo da tako bude i kod nas", kazala je Šćepanović.

Kako navode u saopštenju Ministarstva nauke, sa Univerziteta Crne Gore i iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti poručuju da akademsku zajednicu manje interesuje kako će biti organizovana Vlada, već ih zanima šta akademska zajednica dobija.

"Iskustvo nam govori da ćemo veći budžet dobiti kao odvojeni resor nego kao dio bilo kog ministarstva i zato mi zagovaramo ovaj model da Ministarstvo nauke bude samostalan resor", rekao je Predrag Miranović.

I na Univerzitetu Donja Gorica vjeruju da nauka mora dobiti zasebno mjesto u Vladi.

"Nauka po finkciji zahtijeva kontinuitet, a mi taj kontinuitet nemamo. Zato je bitno da resor nauke bude samostalan u Vladi, jer je to prirodna baza koja mora cijeli sistem da gura naprijed", kazala je Sandra Tinaj ispred Univerziteta Donja Gorica.

Sa Univerziteta Mediteran kažu da u Crnoj Gori postoji veliki broj naučnika i istraživača i njih treba osnažiti, te da se to može najbolje kroz resorno Ministarstvo.

"U CG postoji veliki broj mladih ljudi koji imaju inovacione ideje i treba im dati prostor da to pokažu. Potreban je prostor u kom bi se oni snašli i dobili pomoć da nađu svoj put i svoje mjesto", kazala je Žana Knežević sa Univerziteta Mediteran.

O najavljenom spajanju resora nauke i prosvjete diskutovalo se i na posljednjoj sjednici Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost, gdje je većinski stav da sektore nauke i visokog obrazovanja treba integrisati u sadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja.

"Mišljenja smo da je visoko obrazovanje bliže nauci nego osnovnom obrazovanju. Takođe, u velikom broju zemalja postoji model gdje su objedinjeni nauka i visoko obrazovanje i u tom smislu Crna Gora ne bi bila izuzetak", kazala je Nataša Duborija Kovačević, Savjet za naučnoistraživačku djelatnost.

Bez saradnje naučne i inovacione zajednice nema napretka, smatraju u Fondu za inovacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније