Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

21. 10. 2022. 19:38 >> 19:38
3

MCP

Zabranom ulaska u CG igumanu Danilu nastavljen obračuna sa crkvom

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ističu da je igumanu Manastira Dajbabe, arhimandritu Danilu, zabranjen ulazak u Crnu Goru, čime se, kako su istakli, nastavlja obračun sa crkvom.

Kako navode u saopštenju, navodni razlog ove zabrane od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost je da po njihovoj procjeni iguman Danilo prestavlja opasnost po Crnu Goru. To je za MPC u potpunosti neubjedljiv i neprihvatljiv razlog.

"Iguman Danilo je svojom dugogodišnjom dosadašnjom službom pokazao da ga ne interesuje politika i nikad se kod njega nije moglo primjetiti neprijateljstvo prema Crnoj Gori. On je, naprotiv, pokazao ljubav prema našem narodu zbog čega je kao duhovnik veoma voljen i uvažen od svih pravoslavnih vjernika. Zaključak je sledeći: čim su dijelovi bivšeg režima opet došli u situaciju da nastave svoje anticrkveno, nezakonito i diskriminatorno djelovanje u odnosu na pravoslavno sveštenstvo i monaštvo – tu su priliku iskoristili. Nažalost, zloupotrebljavajući državne bezbjednosne institucije", navode u saopštenju.

Kako dodaju, ovo nije i ne može da bude iznenađenje. Još u vrijeme nedavne borbe za očuvanje crkvenog imena, dostojanstva i imovine, javnost je svakodnevno slušala najviše zvaničnike tadašnjeg režima kako će Crkva dobiti svoju "nišu", kako za sveštenike i monahe poslije izbora "nikad više neće biti isto", pa će se za njih "otvoriti granice jer nemaju ovdje utemeljenja".

"Čuli smo i to da su svi oni koji podržavaju Crkvu u njenoj borbi dio "ludačkog pokreta" i mnogo drugih sumanutih optužbi. Srpska pravoslavna Crkva i njene eparhije u Crnoj Gori i u vremenima gonjenja istrajava na Hristovom putu, držeći se Njegove Istine, Pravde i Ljubavi prema svima, pa i prema svojim neprijateljima. Na kraju, podržavamo svaku aktivnost nadležnih organa na poboljšanju bezbjednosti građana Crne Gore, ali uvjereni u nepravednost ovakvog postupanja prema ocu Danilu, iskoristićemo sve vrste institucionalnih mehanizama da dokažemo da se u konkretnom slučaju radi o parodiji zaštite nacionalnih interesa i brutalnom obračunu sa Crkvom", naglašavaju u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније