Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Mina ]

29. 10. 2022. 15:19 >> 15:22

SZO

Podrška u jačanju kapaciteta za zdravstvenu sigurnost

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviće da podržavaju Ministarstvo zdravlja, kako bi se dalje osnažili kapaciteti za zdravstvenu sigurnost u Crnoj Gori.

To je saopšteno na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića sa ambasadrokom SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i direktorom SZO za saradnju sa zemljama u regionu Evrope Gundom Veilerom.

Šćekić je rekao da zdravlje predstavlja politički i razvojni prioritet Vlade Crne Gore, kao osnov održivog, inkluzivnog razvoja i "zelene" tranzicije.

Šćekić je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, kazao da nivo pripremljenosti za vanredne situacije u Crnoj Gori, ali i svim državama Zapadnog Balkana, i dalje nije adekvatan i traži političku posvećenost, ulaganja i snažna partnerstva.

"Unapređivanje pripremljenosti i odgovora pretpostavlja politički ambijent koji podstiče povjerenje i solidarnost, ali i ulaganja u cilju jačanja kapaciteta za nadzor, kompetentne i obučene zdravstveno radnike, kao i blagovremeni pristup djelotvornim vakcinama, ljekovima i reagensima", ocijenio je Šćekić.

On je, podsjećajući na važnost donacija i finansijske pomoći Vlade SAD-a, koju uspješno realizuje SZO, naglasio da je jednako važno iskoristiti ostvarene rezultate kao bazu za dalje jačanje kapaciteta kroz bilateralna i multilateralna partnerstva za pripremljenost i odgovor na buduće krize.

On je poručio da nema bezbjedne Evrope bez bezbjednog i snažnog Balkana.

"Izrazio je očekivanje da će na predstojećem Samitu zemalja zapadnog Balkana biti “prostora“ za zdravlje jer je ulaganje u zdravlje i zdravstvenu sigurnost je investicija u budućnost", navodi se u saopštenju.

Rajnke je istakla važnost implementacije USAID-ovog projekta u odgovoru na koronavirus vrijednog 2,7 miliona USD, koji sprovodi Kancelarija SZO u Crnoj Gori.

“Projekt podržava zdravstveni sistem Crne Gore u borbi protiv pandemije, kroz proširenje pristupa dijagnostici i terapiji za otkrivanje, upravljanje i liječenje KOVID-19, kao i podsticanje napora zdravstvenih vlasti u imunizaciji”, rekla je Rajnke.

Veiler je kazao da aktivnosti kapaciteta za odgovor na KOVID 19 pandemiju, koje je realizovala SZO, a uz finansijsku podršku Vlade SAD-a, predstavljaju paradigmu uspješnog partnerstva u funkciji unapređenja zdravlja, očuvanja života i jačanja kapaciteta pripremljenosti i odgovora na buduće krize.

“U predstojećem periodu ova saradnja u Crnoj Gori dodatno će se unaprijediti i intenzivirati kroz planirane aktivnosti na planu promocije imunizacije protiv KOVID 19”, kaže se u saopštenju.

Veiler je poručio da će SZO, sa jednakom posvećenošću nastaviti podršku Ministarstvu zdravlja, kako bi se dalje osnažili kapaciteti za zdravstvenu sigurnost u zemlji, a posebno kroz saradnju sa Evropskom unijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније