Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

02. 11. 2022. 06:43 >> 12:57

MEĐUNARODNI DAN NEKAŽNjIVOSTI

Napadi na novinare: Istrage stare, rezultati fale

Crna Gora ima ograničene rezultate u istragama o ranijim napadima na novinare, upozorila je nedavno Evropska komisija, a uz to je poražavajuća činjenica da u nekim slučajevima istrage uopšte nijesu dale rezultate. Međunarodni dan nekažnjivosti nasilja nad novinarima, 2. novembar, čini se Crna Gora dočekuje bez puno razloga za optimizam.

U prvom redu, najteži slučajevi napada na novinare u Crnoj Gori su ubistvo glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, pokušaj ubistva Tufika Softića, prebijanje Mladena Stojovića i Željka Ivanovića, napad i prijetnje Oliveri Lakić, te bombaški napad na redakciju “Vijesti”. To su neki od slučajeva koji ili nijesu uopšte, ili su samo djelimično procesuirani i riješeni.

Uprkos uvjeravanjima vlasti da istrage nijesu okončane i da rezultata može biti, zasad ih nema. 

U posljednje vrijeme neki komentari najistaknutijih predstavnika vlasti na račun dijela medija protumačeni su kao pritisak i pokušaj zastrašivanja, zbog čega su reagovali Evropska komisija i ambasada SAD u Podgorici.  

Novinari koji su bili mete napada pisali su o kriminalu u vrhu vlasti, zloupotrebama u radu državnih organa, korupciji, švercu i aferama u političkom životu, pa se činilo da su u napade umiješani djelovi političkih ili bezbjednosnih struktura.

Neke istrage su vođene uz nedopustive propuste i greške, tako da se stiče utisak da je postojao i organizovan pokušaj da se zataškaju ključni detalji i prikriju nalogodavci i organizatori napada. 

I nakon političkih promjena 2020. godine nije bilo značajnijih pomaka. 

Najviše pažnje posvećeno je ubistvu Duška Jovanovića. Od 2004. godine, ne zna se ko je ubio glavnog urednika “Dana”, ali ni ko su nalogodavci i organizatori.

Jovanoviću je prije atentata više puta prijećeno. Pretučen je 2000. godine. Ubijen je 27. maja 2004. godine ispred redakcije “Dana” u Podgorici. Na njega je pucano neposredno pošto je ušao u svoj automobil, a od zadobijenih povreda preminuo je u bolnici. 

Poslije dugogodišnjeg sudskog procesa pravosnažno je osuđen jedino Podgoričanin Damir Mandić, za saučesništvo. 

Miljanić: Napadi zbog političkih kritika 

Ministar bez portfelja zadužen za borbu protiv korupcije Zoran Miljanić kazao je za Portal RTCG da su u vrijeme vladavine DPS-a napadi na novinare i redakcije koje su bile kritički nastrojene učestali i sa teškim posljedicama. 

"Siguran sam da postoji nesumnjiva politička volja da država preko institucija sistema učini sve da napadi na novinare budu procesuirani, odnosno dobiju svoj pravni epilog. Svjedoci smo da u prethodnom periodu nije bilo napada na novinare sa težim posljedicama po život novinara, što se ne bi moglo reći za period vladavine DPS-a kada su napadi na novinare i redakcije koje su bile kritički nastrojeni učestali i sa teškim posljedicama", kazao je Miljanić.

Kako je rekao, na žalost, najteži napadi do danas nijesu dobili pravni epilog odnosno počinioci i nalogodavci nijesu procesuirani.

"Smatram da je 'Pandorina kutija' otvorena i da će istrage vezane za neka teška krivična djela kao što je šverc cigareta, između ostalog, i dovesti do počinilaca ovih krivičnih djela a samim tim će biti procesuirani i nalogodavci ubistva Duška Jovanovića, ranjavanja Olivere Lakić, napada na redakciju 'Vijesti'...To bi bila najbolja poruka da je Crna Gora konačno pravna država i demokratsko društvo", naglasio je Miljanić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније