Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

02. 11. 2022. 09:40 >> 17:06
1

MINISTAR PROSVJETE:

Nastavljamo pregovore o povećanju plata, optimista sam

Pregovori o povećanju plata u prosvjeti trebalo bi već sjutra da budu nastavljeni, kazao je resorni ministar Miomir Vojinović i poručio da je u susret tim razgovorima optimista.

Vojinović je u Jutarnjem programu TVCG, podsjetio da je sa ministrom finansija dogovoreno povećanje od 15% u narednoj godini, a da bi se nivo od 45% povećanje postigao tokom 2024. i 2025. godine.

Sindikat prosvjete je takav predlog odbio, a ministar poručuje da su zahtjevi prosvjetara opravdani.

“Ja bih bio najsrećniji ministar prosvjete kada bi to povećanje bilo 50, 60 ili 100%. Ja vjerujem da bi tada mogao slobodno da odem sa ovog mjesta i da kažem da sam uradio nešto što niko od mojih prethodnika nije uradio, ali jedno su želje drugo su mogućnosti”, kazao je Vojinović.

Ministar navodi da je u direktnoj komunikaciji sa ministrom finansija obezbjedio još jednu rundu pregovora.

“Samim tim što smo obezbijedili nastavak pregovora kod mene se javlja nada da možemo koliko sjutra, da poboljšamo neke stvari. Moja želja je da se ide maksimalno koliko je moguće u susret onome što traže prosvjetari, ali treba imati u vidu i ono što su mogućnosti budžeta za narednu godinu”, kazao je Vojinović.

Ministar je kazao i da prosvjetari do sada nijesu imali povećanje plata od 15 odsto.

“Znam da prosvjetni radnici zaslužuju i mnogo više”, kazao je Vojinović.

Završena Analiza obrazovnog sistema u Crnoj Gori

A materijalnim statusom prosvjetara bavi se i Analiza obrazovnog sistema u Crnoj Gori, kaže ministar.

Dokument je završen i biće predstavljen javnosti 14. novembra. Vojinović navodi da je to najtemeljniji dokument u obasti prosvjete.

Analiza je pokazala, kaže Vojinović, da su sistemu prijeko potrebne reforme, a daje i načine izlaska iz krize, sa predloženim reformama do 2030.

Do sredine mjeseca grijanje u školama

Zbog hakerskih napada i blokade u sistemu javnih nabavki, kao i zbog rebalansa budžeta, kako navodi ministar, kasnila je nabavka ogrijeva za crnogorske škole. Ministar kaže da su svi problemi riješeni.

“Do sredine mjeseca škole će imati obezbijeđeno grijanje”, kazao je Vojinović.

Tenderska procedura će se obezbijedti ubrzano u roku od osam dana, a kako kaže, Ministarstvo je obezbijedilo i dodatni novac za svaku školu na sjeveru, ako ta tim bude potrebe.

“Očekujem da što se tiče nabake uglja i peleta neće biti nikakvih problema da naše škole na sjeveru dobiju ono što moraju u ovom trenutku jer je već početak novembra”, poručio je ministar prosvjete.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније