Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Александра Јованчевић, ТВЦГ

06. 11. 2022. 07:15 >> 11:05
2

STRUČNjACI UPOZORAVAJU

Hitne mjere ili će Bolje sestre presušiti

Nekontrolisana eksploatacija šljunka iz rijeke Morače direktno utiče na slabljenje vodoizvorišta Bolje sestre. Neophodna je brza reakcija države ili će izvor presušiti, upozoravaju stručnjaci.

Šest primorskih opština narednu ljetnju sezonu moglo bi da dočeka suvih slavina, jer na izvoru Bolje sestre sada je čak deset puta manje vode nego prije 15-ak godina. Sve je to zbog nekontrolisanog vađenja šljunka iz Morače, što je izvor dovelo u stanje koje ima i svoju dijagnozu.

Hidrogeolog Zoran Stevanović, ističe da je zbog toga naš pacijent ozbiljno obolio.

"Njegovo stanje je sve gore posljednjih godina i u životnoj je opasnosti", ističe Stevanović.

Opasnosti su svjesni i u Regionalnom vodovodu, pa traže način da izvor ne presuši. Svaki kamion šljunka još više ugrožava izvor, tvrdi izvršni direktor Borislav Ivanković. Vremena za reakciju je sve manje.

"Vrlo malo ga imamo, skoro da ga nemamo, već 12 godina postoji trend pada izdašnosti Bolje sestre", upozorava Ivanković.

Izvor je na izdisaju zbog toga što je korito Morače vještački spušteno.

"Dobili smo ubrzanje korita Morače, njeno sniženja sa 10 metara nadmorske visine stabilnog održavanja na svega oko 3,7 metara, dakle  sa iskopavanjem u dnu, zbog toga su svi bunari u Grbavcima presušili i došlo je do smanjenja voda koje ljeti cirkuliše prema Boljim sestrama", kaže Stevanović.

Stručnjaci pomno prate stanje izvora, koji je, kako tvrdi Stevanović, uvršten među 150 najznačajnijih na svijetu. Za trenutnu dijagnozu terapija je propisana.

"Da se zaustavi iskopavanje i napravi nasip to bi bile kratkoročne mjere. Da napravimo za prečišćavanje dijela otpadnih voda da ih koristimo, ali za to trebaju velika novčana sredstva. Stručnjaci su predložili šta je neophodno. Obustaviti sve aktivnosti, odnsno dozvoliti samo one koje su u funkciji vodosnabdijevanja i izvesti zahvate na vodotoku Morace prvo privremene, a onda stalne", objašnjava Stevanović.

Ivanković naglašava da bi hitne mjere bile zaustaviti iskopavanje šljunka.

Sve to košta više od dva i po miliona eura. Dugoročni odgovor je posebno važan, ali zahtijeva više i novca i vremena.

Igor Jovanović iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kaže da dugoročne traže tri i više godin, a to je regulacija zahvata vezano za podzemne vode u blizini vodozvorišta.

A pošto su računi Regionalnog vodovoda zbog prezaduženosti davno presušili, spasonosnu injekciju bi trebalo da pripremi Vlada. I ne samo finansijsku već i zakonodavnu. Da konačno zaustavi eksploataciju šljunka iz Morače.

"Nema kopromisa i zaustaviće se nelegalna ekspoatacija šljunka koji je glavni razlog za sve ovo što nam se može desiti", kaže Jovanović.

I tako bi naizgled problem mogao biti riješen. Međutim važno je da se propisana terapija primijeni na terenu, i to što prije.

"Moralo bi pod hitno da se reguje, koliko sjutra" poručuje Ivanković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније