Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б. [ Mina ]

10. 11. 2022. 17:35 >> 17:34

ŠĆEPANOVIĆ

Saradnja Ministarstva i CANU-a neophodna za razvoj nauke

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) potpisali su danas sporazum o saradnji koja je neophodna za razvoj nauke u Crnoj Gori, saopštila je resorna ministarka Biljana Šćepanović.

Šćepanović je navela da se danas obilježava UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj, pod parolom "Fundamentalne nauke za održivu razvoj".

"Nauka proširuje naše razumijevanje planete koja je naš dom, te je moramo poštovati kako bi nam život na njoj bio ne samo udoban, već i moguć", rekla je Šćepanović.

Ona je kazala da su fundamentalne nauke osnov za sve ostale grane i pravce naučnih istraživanja.

"Što se preslikava na razvoj i napredak u svim oblastima života - medicini, industriji, poljoprivredi, energetici", dodala je Šćepanović.

Prema njenim riječima, bez fundamentalnih nauka i čvrstog oslonca u njima ne mogu se razvijati primijenjene nauke.

Šćepanović je kazala da su Ministarstvo i CANU, kao dvije krovne državne institucije na polju nauke, obilježile današnji dan potpisivanjem sporazuma o saradnji.

Ona je ocijenila da je za razvoj nauke u Crnoj Gori neophodna realna saradnja tih institucija, od kojih svaka ima svoj domen, nadležnosti i pravac djelovanja.

"A preplitanje tih pravaca, i to prevashodno u oblasti fundamentalnih nauka, sinergija svih potencijala donosi pozitivnu energiju naučnoistraživačkoj zajednici, doprinosi povoljnosti ambijenta za naučnoistraživački rad, što sve rezultira društveno ekonomskim napretkom države", zaključila je Šćepanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније