Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

11. 11. 2022. 11:47 >> 11:46
3

PRIJESTONICA CETINjE

Odbijen zahtjev MCP za upis u svojinu Vlaške i crkava na Ljubotinju

Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje, odbila je zahtjev Mitropolije crnogorsko primorske za upis prava svojine na Vlaškoj crkvi i na crkvama na Ljubotinju, obavještavaju u Prijestinici Cetinje.

Kako navode u saopštenju, Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje, kao prvostepeni organ, postupajući u predmetu po zahtjevu Mitropolije crnogorsko primorske za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarske parcele upisane u KO Cetinje I i KO Ljubotinj I, donijela je rješenje kojim se odbija zahtjev MCP kao neosnovan.

"Radi se o parcelama na kojima se nalaze Vlaška crkva i pripadajuće groblje na Cetinju, odnosno crkve na Ljubotinju sa pripadajućim grobljima. U konkretnom slučaju, Pravoslavna Mitropolija crnogorsko primorska obratila se Upravi za katastar zahtjevom od 6.06.2022. godine, za upis prava svojine na pomenutim parcelama, koja, faktički, predstavljaju gore navedene crkve i njihova pripadajuća groblja. Područna jedinica Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu, podnijeti zahtjev dostavila je na izjašnjenje Prijestonici Cetinje, odnosno Direkciji za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice. Direkcija je 9.08.2022. godine jasno ukazala da MCP nije aktivno legitimisana stranka u ovoj upravnoj stvari, da nije dostavila akt o registraciji i ukazala je na činjenicu da se u navedenim listovima nepokretnosti evidentirani spomenici kulture. Shodno svemu tome Direkcija je predložila da se zahtjev odbije kao neosnovan", navode u saopštenju.

Kako dodaju, Uprava za katastar i državnu imovinu - Područna jedinica Cetinje je cijenila i ostale dokaze sprovedene u dokaznom postupku i na osnovu svih dokaza donijela rješenje kojim se odbija zahtjev.

"Prijestonica Cetinje smatra da je u ovoj pravnoj stvari donijeto zakonito i pravično rješenje i iskazuje nadu da će Uprava za katastar i državnu imovinu i po osnovu drugih zahtjeva donijeti rješenja kojim se odbijaju zahtjevi MCP kao neosnovani, budući da isti nemaju pravno logično, niti životno utemeljenje", naglašpavaju u Prijestonici.

Podsjećaju da je Uprava za katastar i državnu imovinu – Područna jedinica Cetinje u septembru donijela rješenje kojim se odbija zahtjev Mitropolije od 24.05.2020. godine za upis prava svojine iz prava korišćenja na katastarsku parcelu broj 1892, upisane u LN broj 236 KO Čukovići.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније