Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

16. 11. 2022. 12:30 >> 12:28

ADžIĆ - VITORINA

Dobra socijalna i zdravstvena zaštita migranata u CG

Crna Gora odgovorno i posvećeno radi na unapređenju strateškog i institucionalnog okvira i ulaže napore kako bi pružila adekvatan odgovor na izazove migracija, poručeno je sa sastanka ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Antonia Vitorina.

Sastanak je održan u Skoplju u okviru ministarske konferencije "Održivo upravljanje migracijama na Zapadnom Balkanu".

Kako je saopšteno iz MUP-a, Adžić je upoznao sagovornika sa aktivnostima koje je MUP u prethodnom periodu sprovodio na planu suzbijanja neregularnih migracija, kao i na planu pružanja socio-ekonomske zaštite migranata.

"Vlada Crne Gore u kontinuitetu radi na jačanju kapaciteta kako bi migrantima obezbijedila pristup obrazovnim i zdravstvenim servisima, i pružila adekvatnu socijalnu zaštitu. Mi to činimo u skladu sa evropskom regulativom, o čemu svjedoči činjenica da smo na aktuelni priliv migranata iz Ukrajine reagovali na isti način kao i zemlje članice EU, odnosno aktivirali mehanizam privremene zaštite", poručio je ministar.

Kao izraz pune opredijeljenosti u pružanju pomoći MUP je, kako se navodi u saopštenju, formirao i Koordinaciono tijelo za sprovođenje nadzora Odluke kojom je definisana privremena zaštita, kako bi se sistem što bolje uvezao i omogućio pristup obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom sistemu.

S druge strane, kako je istakao ministar, fokus MUP-a je i na aktivnoj saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima na planu borbe protiv neregularnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, kako bi se osigurao veći stepen bezbjednosti u zemlji i regionu.

Ministar je zahvalio sagovorniku na pomoći koju IOM u kontinuitetu pruža MUP-u, naročito u dijelu razvoja kapaciteta i sistema za efikasnije prikupljanje i razmjenu podataka, što doprinosi još efikasnijoj saradnji sa zemljama regiona i EU.  

"Generalni direktor Vitorino pohvalio je napore Crne Gore po pitanju prijema ukrajinskih migranata i posebno istakao dobar odgovor naše zemlje u dijelu pružanja socijalne i zdravstvene zaštite. On je pohvalio kvalitet dosadašnjih projekata i kontinuirano dobru saradnju između IOM-a i MUP-a i istakao zadovoljstvo zbog iniciranja novih vidova saradnje kroz projekte koji će se u narednom periodu sprovoditi u oblasti integrisanog upravljanja granicom kao i u dijelu izgradnje kapaciteta za readmisiju", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније